Οι θέσεις μας…

Μετά το χθεσινό Δημοτικό Συμβούλιο, σας παρουσιάζουμε τις θέσεις της Ανεξάρτητης Δημοτικής Κίνησης «Μαζί για το Φάληρο» για το τεχνικό πρόγραμμα και τον προϋπολογισμό του δήμου για το έτος 2015, όπως διατυπώθηκαν από το Γιώργο Βασιλείου.

ΤΕΧΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

  • Τα ίδια έργα εδώ και μια πενταετία. Πεζοδρόμια, ανακατασκευή διαδρόμων κοιμητηρίου, ασφαλτοστρώσεις.
  • Συνεχίζεται το ίδιο μοτίβο με αποσπασματικές λύσεις με μικρά έργα για τα οποία δίνονται και πολύ μικρές εκπτώσεις.
  • Το αντίθετο βλέπουμε να συμβαίνει στα «μεγάλα» έργα. Εκεί έχουμε επικίνδυνα μεγάλες εκπτώσεις.
  • Ο δήμος θα πρέπει να συνεργαστεί με εταιρεία που θα τον πληροφορεί για την οικονομική κατάσταση των αναδόχων εταιρειών έργων για τα οποία προσφέρουν μεγάλες εκπτώσεις.
  • Το μόνο νέο έργο που βλέπουμε στο τεχνικό πρόγραμμα είναι το γκαράζ της Αγίου Πέτρου για το οποίο συμφωνούμε καθώς ήταν πρόταση του δικού μας συνδυασμού αλλά και των συνδυασμών που είχα συμμετάσχει τα προηγούμενα χρόνια.
  • Έχουμε προτείνει, ενίσχυση των συνεργείων του δήμου με επιπλέον προσωπικό. Έτσι θα εξοικονομούνται χρήματα.  Δεν μπορεί το έργο μιας απλής τουαλέτας σχολείου να στοιχίζει 11.000 ευρώ αντί 3.000-5.000 ευρώ. Δεν μπορεί η τεχνική υπηρεσία του δήμου να μην έχει ένα καλό συνεργείο ελαιοχρωματιστών που θα αναλαμβάνει τα έργα συντήρησης των κτιρίων του δήμου. Και αν μου πείτε ότι δεν επιτρέπεται η πρόσληψη προσωπικού, σας προτείνω και πάλι  αναδιαρθρώσεις, μετατάξεις προσωπικού από άλλους δήμους.
  • Για μια ακόμα φορά θα αναφερθώ σ’ αυτό που πάντα ισχύει στο δήμο μας. Υπερφορτωμένα τα έργα της παραλίας, συνήθως πλησίον της μαρίνας. Για το «φαίνεσθε». Λιγοστά τα έργα στις γειτονιές.
  • Για το κυκλοφοριακό και για θέσεις στάθμευσης στο δήμο μας δεν βλέπω να υπάρχει καμιά πρόβλεψη.
  • Ρέμα Πικροδάφνης: Δεν βλέπω καμιά πρόοδο, παρ’ όλες τις αποφάσεις που είχαμε πάρει το 2011. Δεν πρέπει να επαναπαυόμαστε. Σε συνεργασία και με τους γειτονικούς δήμους απαιτείται πίεση προς την περιφέρεια μήπως και προχωρήσει το έργο ανάπλασης.
  • Πολιτιστικά κέντρα του δήμου: Σας είχα ακούσει σε μια καλοκαιρινή εκδήλωση στο Μπάτη -είναι θετικές ακόμα και αυτές οι λίγες εκδηλώσεις που κάνετε – να λέτε κύριε Δήμαρχε, ότι εσείς είστε άνθρωπος «του πολέμου» και όχι «του πολιτισμού» . Αυτό αποδεικνύει και το μικρό ενδιαφέρον που δείχνετε για τα Πολιτιστικά κέντρα του δήμου. Αναφέρομαι βέβαια στα Πολιτιστικά κέντρα των γειτονιών, Αμφιθέας, Κοψαχείλα, Αγίας Βαρβάρας. Η κτιριακή τους υποδομή είναι παλαιωμένη και μη αρμόζουσα σε ένα τέτοιο χώρο. Παλαιά δάπεδα, πλαστικά καθίσματα,  βρώμικα τζάμια, μηδενική καλαισθησία. Με πολύ λίγα χρήματα και σωστή αξιοποίησή τους θα μπορούσατε να κάνετε θαύματα! Για να γίνουν οι χώροι αυτό που λέει το όνομά τους, κέντρα πολιτισμού. Έτσι νομίζω ότι δείχνουμε το σεβασμό μας προς τους δημότες που πηγαίνουν εκεί.
  • Σταθερά όλα τα χρόνια θεωρούμε, ότι ως δήμος  θα πρέπει να ασχοληθούμε σοβαρά με το θέμα της ανακαίνισης του κτιρίου του Φλοίσβου. Μια ανακαίνιση, που θα πρέπει να γίνει μετά από αρχιτεκτονική μελέτη, με σεβασμό στο περιβάλλον και την ιστορία του κτιρίου. Θα δαπανήσουμε  7 περίπου εκατ. ευρώ για ένα κτίριο 335τμ που σημαίνει 21000 ευρώ /τμ. Η εξωτερική αλλά και η εσωτερική εμφάνιση του κτιρίου καθώς και οι χρήσεις του δεν αντιστοιχούν στο τόσο υψηλό τίμημα που πληρώνει ο Φαληριώτης για την απόκτησή του.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

  •  Θα ήθελα να μη σας κουράσω με αριθμούς από τα οικονομικά στοιχεία που έχετε στα χέρια σας παρά μόνο να σας αναφέρω τα εξής:
  • Στο χρονικό διάστημα 2002-2009 τα δημοτικά τέλη αυξήθηκαν κατά 51,25% στα σπίτια και κατά 65,72% στα επαγγελματικά ακίνητα.
  • Στο χρονικό διάστημα 2009-2013 έχουμε κατά 40,45% μείωση της δαπάνης μισθοδοσίας των δημοτικών υπαλλήλων του δήμου και κατά 79,99% μείωση της δαπάνης υπερωριών.

Ο συνδυασμός των προαναφερθέντων εξηγεί πως παρά τη μείωση των εσόδων έχουμε δημιουργία πλεονάσματος περίπου 8 εκατ. ευρώ.

  • Κοιμητήριο: Θα μπορούσαμε να έχουμε περισσότερα έσοδα. Στο θέμα έχουμε αναφερθεί κατ’ επανάληψη και έχουμε ζητήσει επιπλέον ελέγχους για διάφορα θέματα που έχουν δημιουργηθεί.
  • Σχολεία: Είναι πάρα πολύ λίγα τα χρήματα που δίνονται στα σχολεία του δήμου μας για να καλύψουν τις λειτουργικές τους ανάγκες. Πλέον προβλέπεται και με νόμο, η συνεισφορά του δήμου στη χρηματοδότηση των σχολείων. Για άλλη μια φορά πρέπει να σας πω ότι δεν μπορείτε να μιλάτε για «πλεονάσματα» και να μην συνεισφέρετε κάτι από αυτά στο πιο ευαίσθητο τμήμα της φαληριώτικης κοινωνίας, στα σχολεία και τη νέα γενιά. Θ α μπορούσατε να είχατε προβλέψει κονδύλια για να έχουν τα σχολεία διαδραστικούς πίνακες, βιντεοπροβολείς και σύγχρονους υπολογιστές. Είμαστε στην εποχή της πληροφορίας και πρέπει και εμείς να εκσυγχρονιστούμε. Οι ανάγκες των σχολείων, κυρίως της Β/θμιας, σε σύγχρονο τεχνολογικό εξοπλισμό είναι συνεχής. Σήμερα στα περισσότερα σχολεία οι Η/Υ είναι ξεπερασμένης τεχνολογίας. Απαιτούνται αναλώσιμα (πχ μελάνια για εκτυπωτές), καλώδια, υπάρχουν χαλασμένα μικρόφωνα.

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ & ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΔΗΜΟΥ Π.ΦΑΛΗΡΟΥ

Και εδώ τα έσοδα είναι μειωμένα.

Όλα τα χρόνια έχω υποστηρίξει «Δωρεάν αθλητισμό» για όλους. Αλλά δεν γίνεται να παίρνουμε αποφάσεις για πληρωμή εισόδου και μετά να μην το τηρούμε.

ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΜΑΣ

Κάθε χρόνο πηγαίνουμε όλο και πιο πίσω. Τους κάδους δεν τους πλένουμε πλέον ποτέ. Κάνουμε μόνο αποκομιδή σκουπιδιών.

 ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ

Θα ήθελα να ξεκαθαρίσω κάποια πράγματα ως απάντηση στην επίθεση που δέχτηκα για το θέμα της Δημοτικής Βιβλιοθήκης.

Κύριος στόχος μου είναι η αναβάθμιση των υπηρεσιών που προσφέρουμε στους συμπολίτες μας και όχι η όποια δικαστική διαμάχη υπάρχει μεταξύ της υπεύθυνης των βιβλιοθηκών και των υπαλλήλων.

Άποψη του συνδυασμού μας είναι ότι η Δημοτική Βιβλιοθήκη θα πρέπει να μεταμορφωθεί σε κέντρο δημιουργικότητας, καινοτομίας και μάθησης. Από ότι γνωρίζω δεν έχει ενταχθεί στο σύγχρονο πρόγραμμα  » future library», δηλαδή βιβλιοθήκη του μέλλοντος , που ξεκίνησε το 2012 με συμμετοχή 87 δημόσιων και δημοτικών βιβλιοθηκών σε όλη την Ελλάδα (ανήκουν όμως οι βιβλιοθήκες των δήμων Αλίμου, Ηλιούπολης, Πειραιά, Αθήνας κά.). Και ήταν μια ευκαιρία, καθώς το πρόγραμμα υποστηρίχτηκε από το Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» με στόχο οι βιβλιοθήκες να συνδεθούν με την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος στις νέες της εγκαταστάσεις. Μέσα από επιμορφωτικά προγράμματα που υλοποιήθηκαν και από καινοτόμες δράσεις και συνεργασίες  προωθήθηκε η καινοτομία και η φιλαναγνωσία.

Αναρωτιέμαι, έχουμε την κουλτούρα και τη διάθεση να κάνουμε κάτι πρωτοποριακό στο δήμο μας;

Και μια πρόταση: Νομίζω ότι είναι καιρός η Δημοτική Βιβλιοθήκη να αλλάξει χώρο. Να απομακρυνθεί από το παλιό κτίριο που στεγάζεται και να μεταστεγαστεί στο δημοτικό κτίριο του Sea Park, μια και ο ενοικιαστής  έχει μέχρι τώρα δημιουργήσει προβλήματα  στην καταβολή των ενοικίων του.

Οι καινοτομίες όμως δεν απαιτούν πολλά χρήματα. Συνεργασία και δημιουργικότητα χρειάζονται.

Σε θέματα προϋπολογισμού αναφέρθηκε στην ομιλία του και ο Γιάννης Τριάντος.

Χαρακτήρισε τον προϋπολογισμό ως προϋπολογισμό λιτότητας που δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες της κοινωνίας του Παλαιού Φαλήρου. Θεωρεί ότι το πλεόνασμα του δήμου  το συντηρεί ο Δήμαρχος διαχρονικά και το εκμεταλλεύεται πολιτικά.Επιπλέον λόγοι για τη δημιουργία του πλεονάσματος είναι η μη εκτέλεση μέρος του τεχνικού προγράμματος προηγουμένων ετών, τα περιορισμένα ποσά για λίγα έργα που περιέχει ο προϋπολογισμός του 2015 και οι οικονομικές ενισχύσεις της περιφέρειας.

Ο κ. Τριάντος ζήτησε το πλεόνασμα να δοθεί για τη στήριξη των ευαίσθητων κοινωνικά ομάδων, για έργα αποκατάστασης οδών και πεζοδρομίων και για την ενίσχυση των σχολικών επιτροπών του δήμου.

Για όλους τους παραπάνω λόγους ο συνδυασμός μας καταψήφισε τον προϋπολογισμό και το τεχνικό πρόγραμμα του 2015.

Advertisement

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s