Στη σημερινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου ο Γιώργος Βασιλείου έκανε την παρακάτω τοποθέτηση στα θέματα προ ημερησίας διάταξης:
«Στο προηγούμενο δημοτικό συμβούλιο στις 12-1-2015 με θέμα την έγκριση του ισολογισμού 2013, όπως ξέρετε, είχα μια διαφωνία με την ελεγκτή της Grant Thornton, κ. Χρυσανθακοπούλου που ελέγχει το Δήμο. Αντικειμενικός μου σκοπός δεν ήταν να αμφισβητήσω ούτε την εταιρεία αλλά και ούτε και την επιστημονική επάρκεια της συγκεκριμένης ελεγκτού. Αυτό που ήθελα να πω ήταν δυο πράγματα:
- Η επιλογή της ελεγκτικής εταιρείας πρέπει να γίνεται με διαγωνισμό και απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου και όχι με απ’ ευθείας ανάθεση.
- Ο ανταγωνισμός μπορεί να μας οδηγήσει ως Δήμο και σε άλλους ελεγκτές με ίσως καλύτερες και πιο τεκμηριωμένες παρατηρήσεις.
Εδώ και πολύ καιρό υπάρχει μια διαφωνία μεταξύ μας η οποία εδράζεται στο γεγονός ότι αν και έχω επανειλημμένα κάνει κάποιες παρατηρήσεις ή υποδείξεις σε διάφορα θέματα η κ. Χρυσανθακοπούλου δεν αναφέρει τίποτε από αυτά στις παρατηρήσεις της στους τακτικούς ελέγχους που κάνει. Το σκεπτικό της είναι ότι θεωρεί άλλο θέμα τον τακτικό έλεγχο και άλλο τον διαχειριστικό έλεγχο ο οποίος απαιτεί ειδική εντολή και επιπλέον χρήματα για να γίνει, και ακόμα ότι διαχωρίζει το Δήμο από τα Νομικά Πρόσωπα του Δήμου. Η δική μου άποψη είναι:
- στους τακτικούς ελέγχους χρειάζονται επισημάνσεις-παρατηρήσεις από την ελεγκτή για αποτελεσματικότερη και αποδοτικότερη διοίκηση.
- ειδικός διαχειριστικός έλεγχος απαιτείται μόνο στην υπόθεση των χαμένων εσόδων του Δήμου από το άναμμα των καντηλιών του Νεκροταφείου.
Οι παραπάνω διαφωνίες μου τεκμηριώνονται με την αναφορά στα εξής θέματα:
ΘΕΜΑ 1ο.
Οι δανειακές υποχρεώσεις του Δήμου είναι σε Ελβετικά Φράγκα και στον ισολογισμό του 2013 αποτιμήθηκαν με βάση την τιμή πώλησης του Ελβετικού Φράγκου, ποσού € 1,2030 ( ιστοσελίδα Δήμου).
Η παραπάνω ισοτιμία σήμερα δεν ισχύει όπως όλοι γνωρίζετε. Σε δύο προηγούμενα δημοτικά συμβούλια είχα κάνει ερωτήσεις για το θέμα των δανείων και γιατί δεν έχει γίνει προσπάθεια μετατροπής τους σε ευρώ. Ενδεικτικά σας αναφέρω:
29 Οκτωβρίου 2012 ερωτώ παρουσία της κ. Χρυσανθακοπούλου. » Μπορείτε να μας κάνετε μια ενημέρωση αν έχει γίνει προσπάθεια αυτό το δάνειο να μετατραπεί σε ευρώ μήπως και μας έρθει φθηνότερα;»
Δήμαρχος: » Δεν μπορεί να μας έρθει φθηνότερα».
Ερώτηση: «Γιατί όπως ξέρετε κ. Δήμαρχε, τα ελβετικά φράγκα όσοι τα έχουν πάρει είναι μεγάλο πρόβλημα»
Δήμαρχος: » Έχει σταθεροποιηθεί στο 1,2073 ευρώ. Είναι σταθεροποιημένο. Δεν μπορούμε να το κάνουμε τώρα. Θα το κάνουμε όταν θα καταρρεύσει το ευρώ.»
(Αντιγραφή από τα πρακτικά)
28 Ιανουαρίου 2013 ερωτώ: » Έχετε κάνει κάποια προσπάθεια ή κάποια ενέργεια να απεμπλακούμε από τα ελβετικά δάνεια;» Τότε απάντηση δεν πήρα. Ο λογαριασμός όμως ήρθε φέτος…
ΘΕΜΑ 2ο.
Στις 2 Ιουλίου 2009 ερωτώ την ελεγκτή του Δήμου: » Έχετε κάνει αιφνιδιαστικό έλεγχο για τις εισπράξεις στο ΔΑΚ;» Και εδώ απάντηση δεν είχα.
Λίγο αργότερα είχαμε την περίπτωση της υπαλλήλου με την κατάχρηση και την επιστροφή των χρημάτων και για την οποία ο Δήμαρχος έπραξε τα δέοντα. Τώρα πάλι πρόβλημα δημιουργούν οι μειώσεις των εισπράξεων από την είσοδο. Ενδεικτικά το 2011 εισπράξαμε 18225 ευρώ, το 2012 εισπράξαμε 11625 ευρώ, το 2013 εισπράξαμε 9717 ευρώ και το 2014 εισπράξαμε 6814 ευρώ. Μήπως η ελεγκτής θα έπρεπε να έχει επισημάνει τη σταδιακή μείωση; Τότε το Δημοτικό συμβούλιο θα μπορούσε να είχε πάρει κάποια απόφαση γι’ αυτό το θέμα ακόμα και ίσως την κατάργηση του εισιτηρίου των 2 ευρώ για τους δημότες μας.
ΘΕΜΑ 3ο.
Τα έσοδα από κλήσεις ΚΟΚ που για πρώτη φορά το ανακάλυψα πριν το 2011. Στο δημοτικό συμβούλιο στις 29 Οκτωβρίου 2012 έγινε για το θέμα αυτό, αναλυτική συζήτηση. Αναφέρθηκε σαν γεγονός στους ισολογισμούς 2012 και 2013 χωρίς παρατηρήσεις. Αναρωτιέμαι πώς θα εισπραχθούν χρήματα μετά από τόσα χρόνια, πώς χειρίστηκε το θέμα ο αρμόδιος υπάλληλος, ποιός άλλος ευθυνόταν γι’ αυτό;
ΘΕΜΑ 4ο.
Υπόθεση Νεκροταφείου:
- Στο δημοτικό συμβούλιο στις 25 Φεβρουαρίου2009 ερωτώ τον κ. Δήμαρχο να με πληροφορήσει τι συμβαίνει με τα μάρμαρα και το άναμμα των καντηλιών των τάφων. Από τα αντίστοιχα πρακτικά σας αναφέρω συνοπτικά την απάντηση του Δημάρχου. «Επειδή δεν πήγαινε κανένας δημότης να πληρώσει το αντίστοιχο τέλος για να ανάβουν τα καντήλια στους τάφους των συγγενών τους οι εργάτες του Δήμου ,είχε ανακαλύψει ότι υπήρχε ένα σύστημα που λειτουργούσε ως εξής: Ο εργάτης έπιανε τον ενδιαφερόμενο και ζητούσε 30 ευρώ/μήνα για να καθαρίζει και να ανάβει το καντήλι του τάφου. Προσπάθησε να το πολεμήσει κλείνοντας το νεκροταφείο και ασφαλίζοντας το με καινούρια λουκέτα. Έβαζαν σκάλες και πήγαιναν στις 4:00 πμ και άναβαν τα καντήλια. Συνέβαινε υπάλληλοι που εργάζονταν εκεί να έχει ο καθένας από 200-250 καντήλια που σημαίνει 4000-6000 ευρώ το μήνα. » Από τότε μέχρι σήμερα αυτά που έχουν γίνει είναι να εισπράττονται περίπου 10000 ευρώ/ έτος για τις προαναφερθείσες υπηρεσίες και για έναν υπάλληλο να έχει γίνει ΕΔΕ για τα περαιτέρω.
- Στο δημοτικό συμβούλιο στις 24 Νοεμβρίου 2014 ζήτησα και πάλι έλεγχο στο νεκροταφείο για διάφορα θέματα που είχαν δημιουργηθεί. Λίγο αργότερα μαθαίνω ότι ιδιοκτήτης γραφείου τελετών εμφάνιζε με πλαστά στοιχεία τους ετεροδημότες θανόντες τους οποίους ανελάμβανε να ενταφιάσει, ως κατοίκους Παλαιού Φαλήρου, με αποτέλεσμα να καταβάλλονται στο Δήμο, ως τέλη ταφής πολύ μικρότερα ποσά, από αυτά που αντιστοιχούσαν στους ετεροδημότες.
Ελπίζω ότι τώρα όλοι καταλαβαίνετε τη θέση μου, για ειδικό διαχειριστικό έλεγχο στο Νεκροταφείο που τόσο καιρό τώρα ζητώ.
Τελειώνοντας, θέλω να σας πω ότι θεσμικός ρόλος της αντιπολίτευσης είναι ο συνεχής έλεγχος της Δημοτικής αρχής με στόχο τη βελτίωση των υπηρεσιών προς τους Δημότες μας. Αυτό προσπαθώ να κάνω όσα χρόνια είμαι Δημοτικός Σύμβουλος με ευπρέπεια και καθαρό λόγο προσπαθώντας να σέβομαι τον καθένα από εσάς.»