Δύο κινηματογραφικά και ένα μουσικό αφιέρωμα παρακολούθησαμε στο Φεστιβάλ Μουσικής- Τέχνης – Ποίησης και Λόγου που πραγματοποιείται στο Πολιτιστικό Κέντρο «Φλοίσβος».
Την Κυριακή 8 Μαρτίου η εκδήλωση ήταν αφιερωμένη στον σκηνοθέτη Περικλή Χούρσουγλου, τον οποίο παρουσίασε ο συγγραφέας Μηνάς Βιντιάδης μαζί με τον ηθοποιό Νίκο Γεωργάκη.
Προβλήθηκε η ταινία του Περικλή Χούρσουγλου «Λευτέρης Δημακόπουλος» (1993)
Λίγα λόγια για την ταινία:
Το προοίμιο της ταινίας τοποθετείται την εποχή της χούντας (1967-1974) όταν το κεντρικό πρόσωπο, ο Λευτέρης Δημακόπουλος, δούλευε στην ψαραγορά του Μεσολογγίου για να μπορέσει να τελειώσει τις σπουδές του στο Πολυτεχνείο. Στη συνέχεια παρακολουθούμε τη ζωή του Λευτέρη, έτσι όπως αυτή κατοπτρίζεται μέσα από τη σχέση του με τη συμφοιτήτριά του Δήμητρα. Οι διακυμάνσεις της σχέσης τους την περίοδο των σπουδών τους, στην Ελλάδα και τη Γερμανία, καταλήγουν στο αδιέξοδο ενός δεσμού που θυσιάστηκε στο βωμό της επιτυχίας. Μετά από δεκαπέντε χρόνια, ο επιτυχημένος μηχανικός Λευτέρης γιορτάζει τα γενέθλιά του και ξανασυναντιέται με τον καλύτερό του φίλο, τον Παναγιώτη, τον οποίο είχε να δει πολλά χρόνια, και μαζί του κάνει έναν απολογισμό της ζωής του.
Την Τετάρτη 11 Μαρτίου το κινηματογραφικό αφιέρωμα ήταν για τον συμπολίτη μας σκηνοθέτη Τάκη Παπαγιαννίδη,
τον οποίο παρουσίασε ο Βασίλης Βασιλικός και η ηθοποιός Τατιάνα Παπαμόσχου
Στη συνέχεια προβλήθηκε η βραβευμένη ταινία του «Γενέθλια Πόλη» (1987)
Λίγα λόγια για την ταινία:
Ο Χρήστος, ένας σαραντάρης και μοναχικός επιχειρηματίας, αποφασίζει ξαφνικά και χωρίς ιδιαίτερο λόγο να μεταβεί στη γενέτειρά του Θεσσαλονίκη. Η παιδική του φίλη Άννα ζει μια ήρεμη και χωρίς εξάρσεις ζωή, ενώ ο φίλος του Κοσμάς, που είναι αρχιτέκτονας, έχει αφοσιωθεί στην προετοιμασία ενός πολυθεάματος ιστορικού χαρακτήρα για τον εορτασμό των 2.300 χρόνων της πόλης. Ο Χρήστος περνάει τις μέρες του μέσα σε ανία, αλλά η γνωριμία του με μια φοιτήτρια, την Έλενα, η οποία είναι και πρωταγωνίστρια του πολυθεάματος, φέρνει κάποια αχτίδα στη ζωή του. Όμως η Έλενα αρνείται να τον ακολουθήσει περαιτέρω και όταν ο μεγάλος εορτασμός των 2.300 χρόνων τελειώνει, η επόμενη μέρα βρίσκει τον Χρήστο και πάλι αντιμέτωπο με τα ίδια υπαρξιακά προβλήματα, τα οποία είχε και πριν από την άφιξή του στη γενέθλια πόλη.
Την Πέμπτη 12 Μαρτίου η εκδήλωση ήταν αφιερωμένη στην «Μικρή Άρκτο» της δισκογραφίας, των εκδόσεων βιβλίων και των εικαστικών και πολιτιστικών γεγονότων που συμπληρώνει σύντομα τα 20 της χρόνια!
Ο Παρασκευάς Καρασούλος, γράφει για την δισκογραφική και εκδοτική του εταιρεία: » Η «Μικρή Άρκτος» θα θέλαμε να είναι μια εμπειρία ζωής…
Ο Παρασκευάς Καρασούλος και ο Γιώργος Ανδρέου παρουσίασαν το δισκογραφικό έργο τους «Μικρή Πατρίδα» – 19 χρόνια μετά την πρώτη κυκλοφορία του.
Στο πιάνο ο συνθέτης Γιώργος Ανδρέου. Τα τραγούδια ερμήνευσαν δύο νέοι ταλαντούχοι τραγουδιστές, ο Ζαχαρίας Καρούνης