21 Μαρτίου: Παγκόσμια ημέρα κατά του ρατσισμού και των φυλετικών διακρίσεων
Η ημέρα αυτή καθιερώθηκε το 1966 από τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών σε ανάμνηση ενός τραγικού συμβάντος, που συγκλόνισε την παγκόσμια κοινή γνώμη. Στις 21 Μαρτίου του 1960 η αστυνομία της ρατσιστικής Νοτίου Αφρικής πυροβόλησε εν ψυχρώ κατά μιας διαδήλωσης φοιτητών στην πόλη Σάρπβιλ, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 70 άνθρωποι. Οι νεαροί διαδηλωτές διαμαρτύρονταν ειρηνικά κατά των νόμων του απαρτχάιντ, που είχε επιβάλλει το καθεστώς της λευκής μειοψηφίας στη χώρα, εφαρμόζοντας τη θεωρία της ανισότητας ανάμεσα στις φυλές.
Ο ΟΗΕ μας καλεί αυτή τη μέρα να ενώσουμε τις φωνές μας για τα θύματα του ρατσισμού, των φυλετικών διακρίσεων, της ξενοφοβίας και της μισαλλοδοξίας.
«Όλοι διαφορετικοί και όλοι ίσοι»
Η υπόθεση του ρατσισμού αφορά όλους μας, γιατί πολύ απλά όλοι μας δυνητικά μπορεί να πέσουμε θύματά του.
Η UNICEF επισημαίνει 4 βασικές αρχές για την καταπολέμηση του ρατσισμού.
Αξίζει να τις διαβάσουμε και πάνω από όλα να τις εφαρμόσουμε.
1. Δίνουμε προτεραιότητα στα παιδιά γιατί είναι η πιο ευάλωτη ομάδα πληθυσμού.
2. Κανένα παιδί στο περιθώριο. Στόχος της UNICEF είναι η εξασφάλιση πιστοποιητικού γέννησης για κάθε παιδί. Παιδιά που δεν υπάρχουν επίσημα δεν μπορούν να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους.
3. Η Εκπαίδευση είναι το κλειδί για τη δημιουργία μιας νέας γενιάς που θα είναι ανεκτική. Για να μπει ένα τέλος στο φαύλο κύκλο των διακρίσεων της στέρησης και του αποκλεισμού. Ποιοτική εκπαίδευση ώστε τα παιδιά να αναπτυχθούν στο μέγιστο δυνατό βαθμό και να συνειδητοποιήσουν τα δικαιώματα των άλλων.
4. Τα παιδιά ως μέσο αλλαγής. Τα παιδιά και οι νέοι άνθρωποι πρέπει να εφοδιάζονται με τις απαραίτητες γνώσεις και ικανότητες για την προώθηση της κοινωνικής δικαιοσύνης, της αποδοχής και της εκτίμησης της διαφορετικότητας σε οποιαδήποτε κοινωνία και να ζουν.
Και μη ξεχνάμε: Ο Ρατσισμός γεννάει το φόβο, η Αλληλεγγύη την Ελπίδα.