Η συνέντευξη του Γιώργου Βασιλείου στην τοπική εφημερίδα Παλαιού Φαλήρου «The F Times» και στη Νέλλη Μαυρίδου

11265006_476209689194639_6488451629435578684_n

Στις τελευταίες Δημοτικές εκλογές , είδαμε την Ανεξάρτητη Δημοτική Κίνηση «Μαζί για το Φάληρο» να διεκδικεί τη ψήφο μας και την ενεργό παρουσία της στα κοινά του Δήμου μας. Θέλετε να μας πείτε περισσότερα για τη πρωτοβουλία αυτή;

Η Ανεξάρτητη Δημοτική Κίνηση «Μαζί για το Φάληρο» αποτελείται από απλούς καθημερινούς πολίτες που αγαπάμε και νοιαζόμαστε για την πόλη μας, τις γειτονιές και τους κατοίκους της. Θέλουμε έναν Δήμο ζωντανό, δίπλα στους πολίτες του, να δημιουργεί και να εξελίσσεται. Ονειρευόμαστε Το Φάληρο ως Δημιουργική, Σύγχρονη Πόλη με ολοκληρωμένα έργα υποδομών, περιβαλλοντική αναβάθμιση, που θα αποτελεί φορέα κοινωνικής στήριξης, οικονομικής ανάπτυξης και πολιτιστικής έκφρασης.

Έχοντας οι περισσότεροι από εμάς χρόνια εμπειρία από την ενασχόληση με τα κοινά, αλλά και με την βοήθεια και τις φρέσκες ιδέες νέων ανθρώπων θεωρούμε ότι μπορούμε να συμβάλλουμε θετικά στα Δημοτικά Θέματα.

Στις τελευταίες εκλογές προτείναμε ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα το οποίο και ανανεώνουμε διαρκώς και προσπαθούμε να επικοινωνήσουμε στους πολίτες του Παλαιού Φαλήρου. Θεωρούμε ότι μόνο μέσα από την ευαισθητοποίηση του μέσου Δημότη για τα Δημοτικά Θέματα θα μπορέσει το Παλαιό Φάληρο να γίνει ακόμα καλύτερο σε όλα τα επίπεδα.

Σε αυτό το σημείο, θα ήθελα προσωπικά να ευχαριστήσω τους πολίτες που μας τίμησαν με τη ψήφο τους και να δεσμευθώ ότι οι Δημοτικοί Σύμβουλοι που εκλέχτηκαν από ψηφοδέλτιό μας θα προσπαθήσουν με εποικοδομητικό τρόπο και σοβαρότητα να ανταποκριθούν στα καθήκοντά τους.

Βάση του αποτελέσματος των τελευταίων εκλογών και της έως τώρα παρουσίας σας στο Δημοτικό Συμβούλιο,  ποιοι είναι οι επόμενοι στόχοι της Δημοτικής Κίνησης; Ποιοί είναι οι κύριοι άξονες πάνω στους οποίους θα κινηθείτε;

Εδώ και πολλά χρόνια έχουμε θέσει τους κύριους άξονες των προτάσεών μας που έχουν ως στόχο να βελτιώσουν τη καθημερινότητα των κατοίκων της πόλης μας. Μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο προσπαθούμε να αναδείξουμε θέματα για τα οποία πιστεύουμε ότι πρέπει να παρθούν άμεσες αποφάσεις και να δοθούν λύσεις:

Το πρώτο πράγμα για το οποίο παλεύουμε είναι να σταματήσει να υπάρχει ανισορροπία όσον αφορά την ανάπτυξη του Δήμου μας από γειτονιά σε γειτονιά. Τα τελευταία χρόνια, έχουμε δει να γίνονται πολλά έργα στη παραλία με τη σύμπραξη ιδιωτών και τη χρηματοδότηση της περιφέρειας αλλά δεν έχουμε δει να γίνονται αντίστοιχα έργα στις υπόλοιπες γειτονιές του Παλαιού Φαλήρου.  Είναι πάγια θέση μας ότι Παλαιό Φάληρο είναι και οι περιοχές της Αμφιθέας, της Αγίας Βαρβάρας και της Κοψαχείλας. Δεν είναι δυνατόν να έχουμε περιοχές και πολίτες δύο ταχυτήτων. Έχουμε σκοπό να πιέσουμε με τις δυνάμεις που έχουμε για να βελτιωθούν τα πράγματα στο συγκεκριμένο τομέα.

Ένα άλλο θέμα το οποίο έχουμε τονίσει το τελευταίο διάστημα είναι ότι ο Δήμος θα πρέπει σε περιόδους ανθρωπιστικής κρίσης να πάρει πρωτοβουλίες για την ευημερία των πολιτών. Σε αυτό το πλαίσιο θα πρέπει να ενισχύσει τις κοινωνικές παροχές όσον αφορά τη Παιδεία. Τα σχολεία θα πρέπει να ενισχυθούν οικονομικά έτσι ώστε να καλύψουν τις ανάγκες μαθητών και εκπαιδευτικών. Η συντήρησή τους, οπτικοακουστικά μέσα αλλά και ότι χρειάζεται για να διασφαλίζεται η ορθή λειτουργία τους θα πρέπει να επιδοτείται από τον Δήμο εκεί που δεν φτάνει η κρατική επιχορήγηση.

Επιπρόσθετα, πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη βαρύτητα στον Τομέα του Πολιτισμού στον οποίο ο Δήμος έχει μείνει πίσω τα τελευταία χρόνια. Όπως είπα πρόσφατα σε ένα από τα τελευταία Δημοτικά Συμβούλια, θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε σαν φωτεινό παράδειγμα το πρόσφατο φεστιβάλ «Σινιάλο, ένας Φάρος Πολιτισμού στον Φλοίσβο» και να καθιερώσουμε αντίστοιχες πρωτοβουλίες σε ετήσια βάση. Καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, ο Δήμος θα πρέπει να παρέχει στους πολίτες ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα πολιτισμού για τη μουσική, το θέατρο, το κινηματογράφο, τη ζωγραφική, τη φωτογραφία κ.α.

Με βάση την εμπειρία σας από την ενασχόληση με τα κοινά, θεωρείται ότι  οι Ανεξάρτητες Κινήσεις Πολιτών  θα μπορούσαν να αποτελέσουν μια λύση στα πολιτικά αδιέξοδα της εποχής;

Η διαχείριση των Δήμων πραγματοποιείται πλέον με την οικονομία σε κρίση και ένα μεγάλο μέρος της κοινωνίας σε απόγνωση. Η τοπική αυτοδιοίκηση πρέπει να σταθεί στα πόδια της σ’ ένα περιβάλλον μειωμένων προϋπολογισμών αλλά και αυξημένων υποχρεώσεων. Σ’ αυτό το περιβάλλον απαιτείται η συμμετοχή των πολιτών στα δημοτικά δρώμενα. Η αυτοδιοίκηση χρειάζεται νέους ανθρώπους από δυναμικά στρώματα της κοινωνίας. Ανθρώπους, που μέχρι σήμερα δεν εκπροσωπούνται, να προχωρήσουν μπροστά. Με καινοτόμες ιδέες, διάθεση ανιδιοτελούς προσφοράς, άτομα πολιτικοποιημένα αλλά όχι κομματικά καθοδηγούμενα που θα αφουγκράζονται την κοινωνία και θα έχουν επίκεντρο τον άνθρωπο και τις ανάγκες του.

Οι κομματικές γραμμές έχουν δώσει πλέον τη θέση τους στην ανιδιοτελή προσφορά των πολιτών. Ούτως η άλλως, η πλειοψηφία δεν εμπιστεύεται το υπάρχον πολιτικό σύστημα για την λύση των προβλημάτων της και επιζητά λύσεις οι οποίες προκύπτουν μέσα από την αυτοοργάνωση των πολιτών.

Ως Δημοτική Κίνηση – «Μαζί για το Φάληρο»  δεν είχαμε ίσως τον απαιτούμενο χρόνο για να περάσουμε αυτό το μήνυμα στον κόσμο και έτσι τα ποσοστά που πετύχαμε δεν μας ικανοποίησαν απόλυτα. Είναι όμως μια αρχή για τη δημιουργία μιας πραγματικά ανεξάρτητης πολυσυλλεκτικής δημοτικής κίνησης όπου μοναδικό κριτήριο αποφάσεων θα είναι η ανάπτυξη του Παλαιού Φαλήρου και η ευημερία των πολιτών του.

Πως βλέπετε την παρουσία της Δημοτικής Κίνησης «Μαζί για το Φάληρο» στα Δημοτικά Συμβούλια που έχουν πραγματοποιηθεί;

Θεωρώ ότι ο ρόλος μιας ουσιαστικής αλλά και δημιουργικής αντιπολίτευσης είναι να κρίνει και να ελέγχει τη Δημοτική Αρχή αλλά και να αναλαμβάνει  πρωτοβουλίες και να  καταθέτει  προτάσεις προς το συμφέρον της κοινωνίας.

Έτσι λοιπόν βασικά θέματα για τα οποία διαφωνήσαμε ήταν:

η παράταση της μίσθωσης για το «SEA PARK», η συνεχής άρνηση του κ. Δημάρχου να εφαρμόσει το νόμο 3852/10 (Καλλικράτης)  και το θεσμό του συμπαραστάτη του δημότη και της επιχείρησης, ο τρόπος διαχείρισης του δανείου που έχει συνάψει ο δήμος για την αγορά του κτιρίου του Φλοίσβου,

ενώ προτείναμε:

τη χρησιμοποίηση του δημοτικού κτιρίου που στεγάζεται η επιχείρηση «SEA PARK» για τη στέγαση της Δημοτικής Βιβλιοθήκης, (μια ιδέα που βρίσκει καλή ανταπόκριση στους Φαληριώτες), την ενίσχυση των συνεργείων του δήμου με επιπλέον προσωπικό, τη σύσταση επιτροπής που θα αναλάβει κατόπιν μελέτης και εισηγήσεων  από ειδικούς τα έργα που θα γίνουν για τη συντήρηση, την εξωτερική διαμόρφωση και την αποκατάσταση του κτιρίου του Φλοίσβου, με σεβασμό στην αυθεντική του εικόνα, τη θέσπιση μια διαπαραταξιακής επιτροπής που θα αναλάβει  το σχεδιασμό και την υλοποίηση Δράσεων Πολιτισμού που θα πραγματοποιούνται στο Δήμο για να αναδείξουμε το Π. Φάληρο πολιτιστικό κέντρο των νοτίων προαστίων.

Θα ήθελα ακόμα να σας ενημερώσω ότι αναλυτικά, τις θέσεις, τις προτάσεις και τις διαφωνίες των Δημοτικών Συμβούλων της παράταξής μας στα Δημοτικά Συμβούλια του Δήμου Π. Φαλήρου, μπορείτε να παρακολουθείτε στην ιστοσελίδα μας στην ηλεκτρονική διεύθυνση: https://mazigiatofaliro.com/

Advertisement

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s