Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Π. Φαλήρου που έγινε στις 27-7-2015 είχε κάτι από… καλοκαίρι. Υψηλές θερμοκρασίες αλλά και πολλές απουσίες… Η απαρτία οριακή. 21 Δημοτικοί Σύμβουλοι παρόντες από τους 41!
Στο ένα και μοναδικό θέμα της 10ης ειδικής Συνεδρίασης που προηγήθηκε του Δημοτικού Συμβουλίου και το οποίο αφορούσε την Έγκριση απολογισμού του Δήμου για το οικονομικό έτος 2014, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι της παράταξης «Μαζί για το ΦΑΛΗΡΟ» Γιώργος Βασιλείου και Γιάννης Τριάντος τόνισαν για άλλη μια φορά πόσο αντιπαραγωγικά είναι τα μεγάλα πλεονάσματα του Δήμου.
Ο κ. Βασιλείου στην παρέμβαση του τόνισε τα εξής: «Η οικονομική κατάσταση της χώρας είναι άθλια, με μερικές καλυτερεύσεις και κάποιες επιδεινώσεις. Κι ενώ ξέρετε αυτήν την κατάσταση, βλέπω το αποθεματικό συνεχώς να αυξάνει. Έχουμε πει να σταματήσουμε τα έργα της παραλίας και να αυξηθούν τα έργα στην περιφέρεια. Είχαμε πει πολλές φορές να πληρώσουμε το δάνειο, τώρα ούτε αυτό γίνεται έτσι όπως ήρθαν τα πράγματα. Και να σας θυμίσουμε πως δεν έχουμε αποφύγει το κούρεμα. Κατά κει πάμε. Το βουνό έρχεται».
Ο Δήμαρχος στην απάντηση του ξεκίνησε λέγοντας: «Ειλικρινά πρώτη φορά ακούω να μας επιπλήττουν γιατί έχουμε αποθεματικό…», χωρίς ωστόσο να προλάβει να ολοκληρώσει τη φράση του, αφού ο κ. Τριάντος από την παράταξη του κ. Βασιλείου σχολίασε: «Δεν είπαμε να τα χαρίσεις» για να λάβει την απάντηση του κ. Χατζηδάκη: «Το Δήμο θα τον λειτουργήσω με την αντίληψη που έχω εγώ κι όχι με την αντίληψη που έχετε εσείς». Ο κ. Τριάντος σχολίασε εκ νέου: «Είμαστε εταίροι εδώ μέσα, δεν αποφασίζεις μόνο εσύ, ούτε δικαίωμα ψήφου δεν έχεις. Απλά εισηγείσαι. Δεν είσαι ο Δήμος» για να ακούσει τον κ. Χατζηδάκη να εκρήγνυται λέγοντας: «Εγώ είμαι ο Δήμος. Εσύ είσαι εκεί που σε ενέταξε ο Φαληρικός Λαός».
Αφού τα πνεύματα ηρέμησαν μετά από μια μικρή διακοπή, το λόγο ξαναπήρε ο κ. Χατζηδάκης, ο οποίος συνέχισε λέγοντας: «Έχουμε αποθεματικό σε μια οικονομία που δε ξέρουμε που οδηγείται. Πείτε μου σε ποια άλλη εποχή είχαν γίνει τόσα πολλά έργα; Υπάρχει μια Αρχή στην Οικονομία: Να μη σκορπάς παραπάνω από όσα χρωστάς. Ε λοιπόν, εγώ αυτή τη λογική υπηρετώ».
Το λόγο πήρε στη συνέχεια ο επικεφαλής της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης κ. Μερκουράκης, ο οποίος στην τοποθέτηση του σχολίασε ότι δεν είχε σκοπό να παρέμβει, αφού ο Οικονομικός Απολογισμός του 2014, δεν έχει συναποφασιστεί (η παράταξή του μπήκε στο Συμβούλιο τον Σεπτέμβριο του 2014) κι ως εκ τούτου ήταν αδύνατο να έχει ολοκληρωμένη γνώμη.
Ωστόσο, θέλησε να σχολιάσει τα όσα ειπώθηκαν λέγοντας: «Δεν υπάρχει λόγος να ανεβαίνουν οι τόνοι. Ούτε η εικόνα του Συμβουλίου σήμερα, ούτε η εποχή, ούτε οι προκλήσεις του αύριο μας επιτρέπουν να ανεβάζουμε τους τόνους χωρίς λόγο, απλά και μόνο για το εφέ. Ο κ. Βασιλείου σχολίασε το ζήτημα του υψηλού πλεονάσματος και δεν έχετε δίκιο κ. Χατζηδάκη, να λέτε πως δεν έχει ξανασυμβεί να σας ‘επιπλήττουν’ για το μέγεθος του. Για παράδειγμα, πολλές φορές εμείς σαν ‘Ριζοσπαστική Αριστερή Κίνηση’ έχουμε παρέμβει και έχουμε ζητήσει μέρος αυτού του πλεονάσματος να πάει είτε σε έργα, είτε στην αλληλεγγύη και την Κοινωνική Πολιτική του Δήμου, γιατί αυτή θα πρέπει να πάει ένα βήμα παραπέρα και να μην είναι αναγκασμένη να υπακούει στα χαμηλά όρια του νόμου που πολλές φορές αφήνει συμπολίτες μας χωρίς βοήθεια. Δεν μας έχετε ακούσει. Και πρέπει να παραδεχτείτε ότι παρά της εγκλήσεις μας, βρεθήκαμε το προηγούμενο διάστημα μπροστά στον κίνδυνο να χάσουμε πολλά εκατομμύρια ως Δήμος. Αν δεν ήταν η αποτελεσματικά προστατευτική παρέμβαση της Κυβέρνησης κάτι τέτοιο θα είχε συμβεί. Φυσικά συμφωνούμε πως πρέπει να υπάρχει ένα πλεόνασμα – μαξιλάρι για ασφάλεια, αλλά εδώ παρατηρούμε και επισημαίνουμε μια τάση να συγκεντρώνετε συνεχώς κεφάλαια χωρίς να υπάρχει τέτοια ανάγκη. Τέλος, επιτρέψτε μου να σας διορθώσω. Υπάρχουν πολλές διαφορετικές Οικονομικές λογικές, στρατηγικές αντιλήψεις κι όχι μόνο μια. Θα πρέπει να τις εξετάσουμε όλοι μαζί, γιατί αυτή η στρατηγική που ακολουθείται θυμίζει τη στρατηγική των Δανειστών έναντι της Ελλάδας και είδαμε που μας οδηγεί».
πηγή: http://www.rak-pfalirou.gr/
Στη συνέχεια η συζήτηση υποτονική…
Τα θέματα αφορούσαν:
Τα τρέχοντα θέματα της ημερήσιας διάταξης
Το επιχειρησιακό Πρόγραμμα Επισιτιστικής και Βασικής Υλικής Συνδρομής
Τη διαβούλευση για τα έργα στα Σχολεία που θα συζητηθούν στις σχολικές επιτροπές το Σεπτέμβριο.