Γράφει ο Γιώργος Κραββαρίτης
Σε συνέχεια άρθρου μου από το Νοέμβριο του 2014 και σύμφωνα με τα τελευταία πανευρωπαϊκά στοιχεία για το 2016 (18-01-2016) συνολικά 6.064 υπογραφές έχουν κατατεθεί αναφορικά με την συμμετοχή δήμων ανά την γηραιά ήπειρο στο Σύμφωνο Δημάρχων (Covenant for Mayors).
Πάνω από 5.000 σχέδια δράσης έχουν κατατεθεί με γειτονικούς και κοντινούς δήμους (πχ Άλιμος , Νέα Σμύρνη , Ηλιούπολη κτλ.) να συμμετέχουν αλλά και συνολικά 81 ανά την Ελληνική επικράτεια να έχουν ήδη καταθέσει ολοκληρωμένα σχέδια δράσης (πχ Πάτρα, Κόρινθος, κτλ).
Θα προσπαθήσω να σας ενημερώσω με τη βοήθεια των παρακάτω ερωτήσεων και απαντήσεων.
Τι είναι το Σύμφωνο Δημάρχων;
Το Σύμφωνο των Δημάρχων είναι μια πρωτοβουλία που εμπλέκει Ευρωπαϊκά αστικά κέντρα και πόλεις στον αγώνα κατά της κλιματικής αλλαγής. Οι Δήμαρχοι, που υπογράφουν το Σύμφωνο, δεσμεύονται να υπερβούν τους στόχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το κλίμα και την ενέργεια για το έτος 2020, μειώνοντας τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα (CO2) στην επικράτειά τους τουλάχιστον κατά 20%.
Πως μπορεί να έρθει εις πέρας στο Π. Φάληρο;
Για να μπορεί να τελεσφορήσει σε έναν δήμο όπως το Παλαιό Φάληρο θα πρέπει να αναπτυχθεί ένα ρεαλιστικό Σχέδιο Δράσης για την Αειφόρο (Βιώσιμη) Ενέργεια (ΣΔΑΕ).
Δεν αναφέρω τυχαία την λέξη ρεαλιστικό καθώς τα περισσότερα σχέδια δράσης γίνονται απλά για να παρουσιασθούν και όχι για να εφαρμοσθούν στην πράξη. Με τις δύσκολες οικονομικές συγκυρίες και την γενικότερη κατάσταση της Ελλάδας του 2016 πρέπει να εκπονηθεί μια μελέτη με εφαρμογή εφικτών δράσεων για τη βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας και την αύξηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας τόσο σε δημόσιους όσο και ιδιωτικούς τομείς του Δήμου μας. Αυτές οι προσπάθειες υποστηρίζονται ισχυρά από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Γραφείο του Συμφώνου των Δημάρχων και τις Δομές Υποστήριξης. Όμως θα πρέπει να υποστηριχθούν βασικά από τον ίδιο το Δήμο και όλους τους δημότες σύμφωνα με τη ρήση:
Περισσότερες πράξεις και ουσία , Λιγότερα λόγια και υποσχέσεις.
Μπορεί να συμμετέχει το Π. Φάληρο στο Σύμφωνο των Δημάρχων;
Ναι, καθώς το Σύμφωνο των Δημάρχων είναι ανοιχτό σε όλες τις τοπικές αρχές που συγκροτούνται δημοκρατικά και με εκλεγμένους αντιπροσώπους, όποιο μέγεθος κι αν έχουν και σε οποιαδήποτε φάση εφαρμογής των ενεργειακών/κλιματικών τους πολιτικών τους.
Πώς μπορεί να ενταχθεί ένας δήμος;
Αρχικά , η δημοτική αρχή πρέπει να παρουσιάσει και να συζητήσει την πρωτοβουλία στο Δημοτικό Συμβούλιο. Εφ’ όσον ληφθεί η σχετική επίσημη απόφαση η δημοτική αρχή του Π. Φαλήρου θα πρέπει να ενημερώσει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και να δρομολογηθούν οι περαιτέρω ενέργειες όπως φαίνεται παρακάτω:
- Σχέδιο Δράσης για τη Βιώσιμη Ενέργεια που έγινε δεκτό από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή
- Σχέδιο Δράσης για τη Βιώσιμη Ενέργεια υπό αξιολόγηση.
Συνοπτικά, ΑΠΩΤΕΡΟΣ ΣΤΟΧΟΣ είναι :
- Η Ελαχιστοποίηση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα (CO2) πάνω από 20% ως το 2020, μέσω δράσεων ενεργειακής αποδοτικότητας και ανανεώσιμων πηγών ενέργειας με ένα ενιαίο μεσο- μακροπρόθεσμο Σχέδιο Δράσης για την Αειφόρο Ενέργεια (ΣΔΑΕ), εγκεκριμένο από το Δημοτικό Συμβούλιο με στόχο την ουσιαστική εναρμόνιση με το Σύμφωνο των Δημάρχων (Energy for Mayors-Covenant for Mayors) .
- Η Καταγραφή Ενεργειακών Καταναλώσεων Ενεργοβόρων /Ενεργειακά σπάταλων κτιρίων του Δήμου με πρακτικά εφικτές και λογικού κόστους λύσεις – προτάσεις εξοικονόμησης Ενέργειας.
- Η Επιβράβευση του κτιρίου με το μεγαλύτερο ετήσιο ποσοστό Εξοικονόμησης Ενέργειας , μπορεί να είναι μία πρόταση που πρακτικά θα λειτουργήσει μόνο προς όφελος του Δήμου μας.
Τέλος, χαιρετίζοντας προσωπικά την συμμετοχή του Δήμου μας στο πρόγραμμα Κομποστοποίησης , όπως ανακοινώθηκε με επιστολή προς τον Ειδικό Διαβαθμιδικό Σύνδεσμο Νομού Αττικής, προτείνεται
η δημιουργία μιας ανεξάρτητης Ενεργειακής Φαληρικής Επιτροπής
σε συνεργασία με την Δ/νση Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου με απολογισμό πεπραγμένων στο Δημοτικό Συμβούλιο κάθε τέλος του έτους, κίνηση που μπορεί να λειτουργήσει μόνο θετικά ως προς την σωστή κατεύθυνση στα Ενεργειακά ζητήματα του Δήμου μας.