Η Επιστήμη συναντά το Π. Φάληρο

Το Παλαιό Φάληρο σε απ’ ευθείας σύνδεση με το CERN στη Γενεύη

Ένα πολύ σημαντικό γεγονός πραγματοποιήθηκε στο Δήμο Παλαιού Φαλήρου το μεσημέρι της Παρασκευής 26 Ιανουαρίου, παρουσία του Δημάρχου Διονύση Χατζηδάκη. Γενεύη και Παλαιό Φάληρο συναντήθηκαν στον Πολυχώρο «Τερψιχόρη» του Δημαρχείου και «μίλησαν» για τα μυστικά του σύμπαντος, σε μια σημαντική εκδήλωση επιστημονικού ενδιαφέροντος.

Το Παλαιό Φάληρο υποδέχθηκε κορυφαίους επιστήμονες, όπως τον διακεκριμένο αστροφυσικό Δ. Σιμόπουλο, τον αντιπρόεδρο της Ελληνικής Εταιρίας Φυσικών Π. Φίλντιση, μέσω skype από το CERN τον καθηγητή Σωματιδιακής Φυσικής του ΕΜΠ Ευαγ. Γαζή και τη βραβευμένη από το ίδρυμα Μπότση δημοσιογράφο της ΕΡΤ Αντριάνα Παρασκευοπούλου.

Αφορμή ήταν η εκδήλωση που συνδιοργάνωσε το Τμήμα Παιδείας του Δήμου Παλαιού Φαλήρου (αρμόδιος αντιδήμαρχος ο Γιάννης Φωστηρόπουλος), με το 4ο Λύκειο της πόλης και συγκεκριμένα με την καθηγήτρια Β. Μηλιώνη παρουσιάζοντας το ντοκιμαντέρ «CERN: Τα μυστικά του σύμπαντος».


Διονύσης Σιμόπουλος, Αντριάνα Παρασκευοπούλου και Βασιλική Μηλιώνη.

Το επιστημονικό συναπάντημα των δύο ευρωπαϊκών πόλεων, άρχισε με την προβολή του εξαιρετικού ντοκιμαντέρ της κρατικής τηλεόρασης, βασισμένο στην έρευνα – αποστολή της Αντριάνας Παρασκευοπούλου, που μέσα απ’ αυτό περιηγηθήκαμε στα άδυτα του CERN στη Γενεύη, όπου βρίσκεται σε εξέλιξη το πιο τολμηρό πείραμα στην ιστορία της ανθρωπότητας για τη γέννηση του Σύμπαντος.

Η μοναξιά της ανακάλυψης στο ντοκιμαντέρ, αναζητεί απαντήσεις σε τρία προαιώνια ερωτήματα: Είμαστε άραγε το μοναδικό σύμπαν; Υπάρχουν επιπλέον διαστάσεις απ’ αυτές που έως σήμερα γνωρίζουμε; Και τέλος τι είναι και τι κρύβει ο κυρίαρχος σκοτεινός κόσμος;

To «Χρονικό του Χρόνου», σ’ ένα ταξίδι 13,8 δισεκατομμυρίων χρόνων πριν. Αλήθειες και μύθοι, κρυμμένα στα έγκατα της γης, στην πιο περίπλοκη μηχανή που φτιάχτηκε ποτέ από τον άνθρωπο.

Εντυπωσιακό, έως και εκπληκτικό, θα μπορούσε να χαρακτηριστεί το γεγονός των νέων ορίων της επιστήμης που έσπασε ο «Μεγάλος Επιταχυντής Αδρονίων» αιχμαλωτίζοντας το Μποζόνιο του Χιγκς…


Ευάγγελος Γαζής, σε απευθείας σύνδεση από το CERN.

Μετά την προβολή του ντοκιμαντέρ, ακολούθησε συζήτηση με ομιλητές: τον Ευάγγελο Γαζή,καθηγητή Σωματιδιακής Φυσικής του ΕΜΠ και συντονιστή ερευνητικών δράσεων στο CERN, ο οποίος μέσω SKYPE, απάντησε σε ερωτήσεις μαθητών, όπως έκαναν επίσης, και ο Διονύσιος Σιμόπουλος, διακεκριμένος αστροφυσικός, Επίτιμος Διευθυντής του Ευγενίδειου Πλανητάριου, με τον Παναγιώτη Φιλντίση, Αντιπρόεδρο της ΕΕΦ.

Αξίζει να επισημάνουμε πως, η αίθουσα ήταν κατάμεστη, κυρίως από μαθητές και μαθήτριες των Λυκείων του Παλαιού Φαλήρου, οι οποίοι, από τον προσεκτικό τρόπο που παρακολούθησαν τα δρώμενα, έδειξαν πόσο χρήσιμες είναι εκδηλώσεις τέτοιου υψηλού επιπέδου, κάτι που απεδείχθη και από τις εύστοχες ερωτήσεις που έθεσαν στους κορυφαίους καθηγητές – ερευνητές.

Όπως αναφέρθηκε στην αρχή, εκτός από το Δήμο, συνδιοργανωτής της εκδήλωσης αυτής, ήταν και το 4ο Γενικό Λύκειο της πόλης, του οποίου η καθηγήτρια Φυσικής, Βασιλική Μηλιώνη,υπήρξε κατά γενική ομολογία, η ψυχή του όλου αυτού εγχειρήματος, όπως εξάλλου είπε και ο Διευθυντής του σχολείου, Χαράλαμπος Τσελέπης, στον σύντομο χαιρετισμό του.

«Να είστε κοντά στη γνώση και να εμπιστεύεστε τους καθηγητές σας» είπε ο αντιδήμαρχος Παιδείας Γιάννης Φωστηρόπουλος, στο σύντομο χαιρετισμό του και ευχαρίστησε όλους όσους συνέβαλαν ώστε να πραγματοποιηθεί η πολύ ενδιαφέρουσα εκδήλωση.

Διονύσης Χατζηδάκης: «Ναι στη Γνώση, όχι στον σκοταδισμό»

Ο Δήμαρχος Παλαιού Φαλήρου, στον χαιρετισμό – ομιλία του, προέτρεψε την μαθητική κοινότητα να παρακολουθεί εκδηλώσεις αυτού του επιπέδου, να αναζητά τη σωστή γνώση και να βάζει στόχους, όλο και πιο ψηλά, συνεχώς, αφού η σωστή γνώση είναι ένα από τα μεγαλύτερα εφόδια της ζωής.

Ο κ. Χατζηδάκης ανέφερε συγκεκριμένα τα εξής: «Αγαπητά μου παιδιά, σήμερα αισθάνομαι ιδιαίτερα ευτυχής, διότι η Επιστήμη συναντά το Δήμο Παλαιού Φαλήρου. Και είμαι ευτυχής και για έναν επιπλέον λόγο. Κι αυτός είναι ότι, σπουδαίοι άνθρωποι, θα ασχοληθούν για σας, στοχεύοντας να σας μεταλαμπαδεύσουν Γνώσεις.

Θέλω να ευχαριστήσω όλους τους συντελεστές αυτής της εκδήλωσης. Όμως, αυτό που με ευχαριστεί ιδιαίτερα είναι το γεγονός ότι εσείς οι μαθήτριες και μαθητές των σχολείων, το μέλλον της πατρίδας μας, θα έχετε αποκτήσει τις ορθές και χρήσιμες πληροφορίες που πρέπει, ώστε να προβληματιστείτε και να μελετάτε, στοχεύοντας όλο και ψηλότερα, αφού η Γνώση είναι αυτό που χρειάζεται ο καθένας, προκειμένου να αντιμετωπίσει όσο το δυνατόν καλύτερα, τα όσα βρει μπροστά του στο διάβα της ζωής του.

Εάν βρισκόμαστε σήμερα σ’ αυτό το σημείο ως χώρα, είναι γιατί, δυστυχώς, δεν ξέρουμε να εκτιμήσουμε, να κρίνουμε και να πάρουμε τις σωστές αποφάσεις. Θέλω να ελπίζω ότι εσείς, η νέα γενιά, θα είναι αυτή που θα φέρει τα πάνω – κάτω. Θα οδηγήσει την πατρίδα μας εκεί που της αρμόζει, όταν ολοκληρώσετε αργότερα τις σπουδές σας και θα πάρετε τις θέσεις σας μέσα στην κοινωνία».

Αμέσως μετά ευχαρίστησε τον Λυκειάρχη, Χαράλαμπο Τσελέπη και την καθηγήτρια Βασιλική Μηλιώνη, λέγοντας πως, χάρη σ’ αυτούς πραγματοποιήθηκε η επιστημονική αυτή συνάντηση.

Στρεφόμενος προς την κυρία Παρασκευοπούλου, την ευχαρίστησε και τη συνεχάρη για το έργο της, γενικότερα, τιμώντας την με αναμνηστική πλακέτα.

Πέραν αυτής, ο κ. Χατζηδάκης τίμησε όλους τους προσκεκλημένους καθηγητές, χαρίζοντάς τους από ένα καλαίσθητο Λεύκωμα με την ιστορία του Παλαιού Φαλήρου.


Τιμητική πλακέτα από τον δήμαρχο Διον. Χατζηδάκη στην Αντριάνα Παρασκευοπούλου.


Βασιλική Μηλιώνη, Χαράλαμπος Τσελέπης, Γιάννης Φωστηρόπουλος, Διονύσης Χατζηδάκης. 

Αναδημοσίευση: http://www.vimaonline.gr/20/article/31182/to-palaio-faliro-se-ap-eutheias-sundesi-me-to-cern

Advertisement

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s