Παρέμβαση και Προτάσεις στο Δημοτικό Συμβούλιο στις 26-9-2019

 

Στην προ ημερήσιας διάταξης συζήτηση του Δημοτικού Συμβουλίου και λίγο πριν την κατάρτιση του προϋπολογισμού 2020 από την Δημοτική Αρχή, τέθηκαν από τον Δημοτικό Σύμβουλο Γιώργο Βασιλείου τα παρακάτω θέματα/προτάσεις:

  1. Συντήρηση και ανάδειξη της  Κεντρικής πλατείας Φλοίσβου και της Γλυπτής Προκυμαίας Φλοίσβου.

Είναι δύο τοποθεσίες του Δήμου μας για τις οποίες το Π. Φάληρο γίνεται θέμα διδασκαλίας και  διπλωματικών μελετών σε γνωστά Πανεπιστήμια όπως στην Οξφόρδη, στο Κέμπριτζ στο ΕΤΗ / Πολυτεχνείο  της Ζυρίχης, στο ΕΜΠ  και σε πολλά άλλα.

«Η Κεντρική Πλατεία Φλοίσβου» και  η φυσική προέκτασή της προς τη μεριά της θάλασσας «Η Γλυπτή Προκυμαία Φλοίσβου»  κατασκευάστηκαν η πρώτη μεταξύ 1976 – 1982 και η δεύτερη τη διετία (1984 –1986) από την Γλύπτρια Τοπίου κ. Νέλλα Γκόλαντα.

Το έργο της κ. Γκόλαντα γνωρίζει  μεγάλη δημοσιότητα στο εξωτερικό και έχει δημοσιευτεί σε πολύ γνωστά αρχιτεκτονικά βιβλία και περιοδικά. Η Νέλλα Γκόλαντα έχει στο βιογραφικό της πολλές αισθητικές παρεμβάσεις τοπίων και έχει συμμετάσχει και βραβευτεί σε διεθνείς διοργανώσεις Biennale αλλά και σε διαγωνισμό του Συμβουλίου της Ευρώπης για το βραβείο αστικού τοπίου.

Είναι η δημιουργός πολλών έργων όπως του «Γλυπτού θεάτρου Αιξωνής» και της Πλατείας «Βάσω Κατράκη» στο Δήμο Γλυφάδας , του Γλυπτού Ποταμού στην κεντρική πλατεία της Λάρισας, του Βοτανικού Κήπου στο άλσος Βεΐκου κ ά.  με τα οποία δίνει έμφαση στον εξανθρωπισμό του περιβάλλοντος χώρου και την διείσδυση της τέχνης στη καθημερινότητα των πολιτών.   Έχει ακόμα βραβευτεί για τη Διαμόρφωση του Υπαίθριου Χώρου του ΔΗΜΑΡΧΕΙΟΥ ΠΑΛΑΙΟΥ ΦΑΛΗΡΟΥ  την περίοδο 2005 – 2006.

Παρόλο που τα έργα της στο Παλαιό Φάληρο άντεξαν στο χρόνο, αν και παραμελημένα , απαιτείται η σωστή συντήρησή τους και η ανάδειξή τους και προτείνεται αυτό να γίνει με την εποπτεία και τις προτάσεις της κ. Γκόλαντα ( είναι και η ίδια κάτοικος Π. Φαλήρου) μετά από  πρόσκληση που θα της απευθύνει η Δημοτική Αρχή.

2.  Κτίριο Φλοίσβου: Τι γίνεται με την ανακαίνιση;

Το κτίριο του Φλοίσβου αποτελεί σήμα κατατεθέν της πόλης του Π. Φαλήρου και έχει περιέλθει στο Δήμο εδώ και αρκετά χρόνια αφού δαπανήθηκε ένα μεγάλο ποσό (περίπου 8 εκ ευρώ) για την αγορά του.

Αν και χρησιμοποιείται σχεδόν καθημερινά ως Δημοτική Πινακοθήκη και ως χώρος εκθέσεων και εκδηλώσεων  παρά τα εμφανή σημάδια φθοράς και ελλιπούς συντήρησης, απαιτείται η άμεση ανακαίνισή του με σεβασμό στην ιστορία του. Έχει ήδη υλοποιηθεί μελέτη ανακαίνισης που κόστισε 20.000€. Πότε και πως θα προχωρήσουν τα έργα αποκατάστασης του κτιρίου;

3. Πρόταση Μείωσης Δημοτικών τελών.

Η πρόταση αφορά τη μείωση των Δημοτικών τελών κατά 5% από 1-1-2020

Αυτό  μπορεί να υλοποιηθεί για δυο κυρίως λόγους:

α. Έχει δημιουργηθεί ένα σταθερό πλεόνασμα στο Δήμο μας μεγαλύτερο από 8 εκ ευρώ που κυρίως προήλθε γιατί  στο χρονικό διάστημα 2002-2009 τα δημοτικά τέλη αυξήθηκαν κατά 51,25% στα σπίτια και κατά 65,72% στα επαγγελματικά ακίνητα και στο χρονικό διάστημα 2009-2013 έχουμε κατά 40,45% μείωση της δαπάνης μισθοδοσίας των δημοτικών υπαλλήλων του δήμου και κατά 79,99% μείωση της δαπάνης υπερωριών.

β. Αν  αυξηθούν τα έσοδα και γίνουν σοβαρές προσπάθειες είσπραξης των επισφαλών και επίδικων απαιτήσεων από οφειλέτες και οι οποίες τα τελευταία χρόνια συνέχεια αυξάνονται  με τις ανείσπρακτες απαιτήσεις  να είναι στις 31-12-2018, 3.027.000€

 4. Φαληρικά 2019

Οι πολιτιστικές εκδηλώσεις μουσικής και θεάτρου πραγματοποιήθηκαν για 5η χρονιά στο Μπάτη τον Σεπτέμβριο με μεγάλη επιτυχία και όπως φαίνεται έχουν γίνει θεσμός με μεγάλη προσέλευση του κοινού.

Αντικατοπτρίζουν και μια προγραμματική δέσμευση του προγράμματος του Γ. Βασιλείου στις Δημοτικές εκλογές του 2014  «…  Ιδιαίτερη σημασία έχει για εμάς, η μελέτη, ο σχεδιασμός και η υλοποίηση  ενός καλαίσθητου χώρου στο Μπάτη που θα αποτελέσει την καρδιά ενός θεματικού καλοκαιρινού φεστιβάλ με θέα το Φαληρικό όρμο και θα αναδεικνύει την πολιτισμική κληρονομιά της πόλης μας.» , που υλοποιήθηκε από τον Δήμαρχο Δ. Χατζηδάκη.

Τώρα μετά από 5/ετή εμπειρία και με στόχο την βελτίωση των Φαληρικών, προτείνεται η δημιουργία διαπαραταξιακής επιτροπής στο Δήμο για την επιλογή των καλλιτεχνικών σχημάτων και του προγράμματος και η υλοποίηση μελέτης βελτίωσης των τοποθετούμενων καθισμάτων και των ηχητικών εγκαταστάσεων.

Advertisement

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s