Οι θέσεις μας για τον Προϋπολογισμό του Δήμου Π. Φαλήρου για το 2021.

Στις 18-12-2020, στα  πλαίσια του Δημοτικού Συμβουλίου, ψηφίστηκε  με ευρεία πλειοψηφία, ο Προϋπολογισμός και το Τεχνικό Πρόγραμμα του δήμου Π. Φαλήρου για το 2021.

Τον Προϋπολογισμό εισηγήθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο ο Αντιδήμαρχος Διοίκησης  και Οικονομικών Α. Πανταζής ενώ  στην συνέχεια ο Δήμαρχος  Γ. Φωστηρόπουλος ανέπτυξε τους βασικούς άξονες και τις προτεραιότητες του Προϋπολογισμού και απάντησε στις ερωτήσεις και στις τοποθετήσεις των Δημοτικών Συμβούλων.

Θα πρέπει  να σημειωθεί ότι εκτός από τους Δημοτικούς Συμβούλους της δημοτικής παράταξης της πλειοψηφίας, τον προϋπολογισμό ψήφισαν και οι δημοτικοί σύμβουλοι Τ. Βουλγαράκης  Μ. Ζάγκα  Μ. Κωττάκης Ν. Κουερίνης Α. Μπεφόν Γ.  Μπίτσικας  Δ.  Πιτούλης και  ο Κ. Τεντόμας.

Ο προϋπολογισμός καταψηφίστηκε από τις Δημοτικές Παρατάξεις:

ΡΑΚ Π. ΦΑΛΗΡΟΥ (Ι. Σίμος)

ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ Π. ΦΑΛΗΡΟΥ (Ν.Γαρδίκης)

ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ – Μαζί για το Φάληρο (Γ.Βασιλείου)

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ  (Ν.Κατσένης)

Τέλος η παράταξη  «ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΓΙΑ ΤΟ Π.ΦΑΛΗΡΟ»  ( Α.Δούμας) ψήφισε Λευκό.

Από την πλευρά  της Αντιπολίτευσης ο επικεφαλής της παράταξης «Προοδευτική Κίνηση- Μαζί για το Φάληρο», Γιώργος Βασιλείου στηριζόμενος στις παρακάτω παρατηρήσεις, εξήγησε τους λόγους που η παράταξή του δεν ψήφισε τον Προϋπολογισμό και το Τεχνικό Πρόγραμμα για το έτος 2021.

Οι παρατηρήσεις μας:

  • Η καινούργια Δημοτική Αρχή αντί για ουσιαστική  ανακατεύθυνση των προτεραιοτήτων του Δήμου, συνεχίζει στη λογική των τελευταίων 20 χρόνων με κύρια έργα ασφαλτοστρώσεις και επισκευές πεζοδρομίων που συνήθως κατόπιν διαγωνισμών παίρνει ο ίδιος εργολάβος.
  • Τα  κυριότερα έργα που περιλαμβάνει το Τεχνικό Πρόγραμμα σχεδιάζονται περιμένοντας για την υλοποίησή τους, χρηματοδότηση από την Περιφέρεια ή κάποιον άλλο φορέα.
  • Το Τεχνικό Πρόγραμμα είναι μη ρεαλιστικό με έργα που δεν είναι δυνατό να πραγματοποιηθούν γιατί η χρηματοδότησή τους είναι αβέβαιη.  Τα  κυριότερα έργα που αναφέρονται στο τεχνικό πρόγραμμα 2021, όπως:

Ανακαίνιση Πολιτιστικού κέντρου ΦΛΟΙΣΒΟΣ και ανάπλαση περιβάλλοντος χώρου (1.500.000) ευρώ,

Ανάπτυξη και επέκταση Δημοτικού Φωτισμού (950.000) ευρώ,

Κατασκευή υπογείου χώρου σταθμεύσεις οχημάτων στον ΦΛΟΙΣΒΟ  (10.000.000) ευρώ,

Επισκευή κεντρικής πλατείας Εθνικής Αντιστάσεως (150.000) ευρώ,

Ασφαλτοστρώσεις,

Επισκευές Πεζοδρομίων,

Κατασκευή υπόγειου χώρου στάθμευσης οχημάτων Καθαριότητας  και υπέργειου χώρου Γραφείων και παιδικής χαράς(4.880.000) ευρώ,

Αντιπλημμυρικές παρεμβάσεις και κατασκευών  αγωγών και φρεατίων ομβρίων σε διάφορα σημεία (600.000) ευρώ,

απαιτούν χρήματα που ακόμα δεν έχουν εξασφαλιστεί. Από  τα 8.500.000  ευρώ ταμειακά διαθέσιμα του Δήμου Π. Φαλήρου, τα 5.000 000  ευρώ είναι ανταποδοτικά και δεν μπορούν να  χρησιμοποιηθούν  παρά μόνο για ηλεκτροφωτισμό (η απορροφητικότητά τους   είναι μικρή μέχρι στιγμής) και καθαριότητα (εδώ πάμε καλά) και επιπλέον 1.500.000 ευρώ είναι ΣΑΤΑ που πάνε σε ειδικό σκοπό (ασφαλτοστρώσεις).

Οι προτάσεις μας:

  • Χρειάζεται να δοθεί μεγαλύτερη έμφαση με κατάλληλο προγραμματισμό, χρηματοδότηση και αύξηση του ανθρώπινου δυναμικού στην Κοινωνική Πολιτική του Δήμου,  στην Παιδεία και στον Πολιτισμό. (επίκαιρη λόγω πανδημίας και τηλεκπαίδευσης είναι η πρόταση μας  για αγορά  tamplets και laptops που θα δοθούν σε οικονομικά αδύνατους μαθητές του Δήμου μας).
  •  Να υλοποιηθεί η συντήρηση και η ανάδειξη της κεντρικής Πλατείας Φλοίσβου και της Γλυπτής προκυμαίας (ήταν και πέρυσι στον προϋπολογισμό και το έργο δεν πραγματοποιήθηκε).
  • Η άμεση ανακαίνιση του κτιρίου του ΦΛΟΙΣΒΟΥ που αποτελεί σήμα κατατεθέν της πόλης Π.ΦΑΛΗΡΟΥ και  έχει περιέλθει στο Δήμο εδώ και αρκετά χρόνια αφού δαπανήθηκε ένα  μεγάλο ποσό (περίπου 8.000.000 ευρώ για την αγορά του). Και αυτό το έργο ήταν στον προϋπολογισμό του 2020 που επίσης δεν υλοποιήθηκε.
  • Η μείωση των Δημοτικών τελών κατά 5%. Αυτό είναι εφικτό να γίνει χωρίς μείωση των εσόδων του Δήμου, αν παράλληλα , γίνουν σοβαρές προσπάθειες είσπραξης των επισφαλών και επίδικων απαιτήσεων από τους οφειλέτες. (Αυτές τα τελευταία χρόνια συνέχεια  αυξάνονται και έχουν φτάσει στα 3.000.000 περίπου).
  • Πεζοδρόμηση της ΑΓΙΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ αρχικά μέχρι την οδό Αφροδίτης, με κατάργηση της εισόδου της Αγίου Αλεξάνδρου από τη παραλιακή Λ. Ποσειδώνος και με νέα είσοδο από την οδό  Άτλαντος και με επιπλέον πεζοδρόμηση  των οδών Θέτιδος και Ίριδος με ελεγχόμενη  στάθμευση.
  • Η ποιοτική αναβάθμιση και λειτουργική ανακαίνιση των Πολιτιστικών  κέντρων και των ΚΑΠΗ του Δήμου μας που σήμερα αποτελούν αντιαισθητικές αίθουσες με εξοπλισμό πλαστικές  καρέκλες και  έπιπλα που δεν έχουν  σχέση με τον πολιτισμό.
  • Να γίνουν προσπάθειες  βελτίωσης των εσόδων  του Νεκροταφείου, ένα θέμα που δεν έχει λυθεί στο Δήμο τα δέκα τελευταία χρόνια.
Advertisement

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s