Πεζοδρόμια Αγ.Αλεξάνδρου

ΑΓ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΙΚΟΥ ΕΡΓΟΥ ΒΙΤΡΙΝΑΣ

Τα πεζοδρόμια της Αγ. Αλεξάνδρου αποτελούν κλασσική περίπτωση έργου βιτρίνας που απηχεί τη νοοτροπία Χατζηδάκη και που είναι ‘ο εντυπωσιασμός των ιθαγενών’ για την άγρα ψήφων.

Σκοπός των πεζοδρομίων είναι η δημιουργία ενός χώρου για να χρησιμοποιείται από τους πολίτες ανεμπόδιστα και με ασφάλεια.

Όμως τα πεζοδρόμια της Αγ. Αλεξάνδρου δεν πληρούν αυτές τις στοιχειώδεις προϋποθέσεις.

Αυτός που χρησιμοποιεί τα πεζοδρόμια δεν έχει τη δυνατότητα ευθύγραμμης πορείας, αλλά αντίθετα είναι υποχρεωμένος να προσπαθεί κάθε φορά να ξεπερνάει τα εμπόδια σαν να έχει μπει σε λαβύρινθο.

Ο μεγάλος αριθμός από τα κτιστά και μεγάλα σε όγκο παγκάκια, που χωρίς λογική καταλαμβάνουν ζωτικό χώρο των πεζοδρομίων σε βάρος των πεζών, σε συνδυασμό με τις λανθασμένες χαράξεις για τους τυφλούς και τις διαμορφώσεις στις πλάκες γύρω από τις βάσεις των δέντρων αποτελούν επικίνδυνες παγίδες για τους χρήστες των πεζοδρομίων. Η κατάσταση αυτή χειροτερεύει σημαντικά με το κλείσιμο των πρασιών από τα καταστήματα εστίασης,(καφέ, εστιατόρια, ταβέρνες, ζαχαροπλαστεία) που αυξάνουν συνεχώς, γεγονός που σημαίνει μείωση του χώρου των πεζοδρομίων.

Υπάρχουν πολλά σημεία που δεν μπορεί να περάσει μία μητέρα με το καρότσι, καθώς και ηλικιωμένα άτομα που αναγκάζονται να κατεβαίνουν στο δρόμο με συνέπεια τη δημιουργία πολλών ατυχημάτων και συνεχών παραπόνων.

Τελείως λανθασμένη είναι και η επιλογή των πλατανών για τη δενδροφύτευση των πεζοδρομίων. Τα πλατάνια είναι πράγματι ωραία δέντρα με γρήγορη ανάπτυξη και συνεπώς προσφέρονται για εντυπωσιασμό και εύκολους ψήφους. Όμως όταν υπολογίσει κανείς την ανάπτυξη τους σε βάθος χρόνου και μάλιστα όταν αυτά ποτίζονται με αυτόματο σύστημα, όπως στην προκειμένη περίπτωση, δεν χρειάζεται πολύ μυαλό να καταλάβει κανείς ότι είναι τελείως ακατάλληλα για τα στενά πεζοδρόμια της Αγ. Αλεξάνδρου.

Δεν χρειάζεται να θυμηθούμε τα παραδείγματα πλατανιών που μας έχουν εντυπωσιάσει οι τεράστιοι κορμοί τους. Αρκεί να δούμε στην οδό Σειρήνων και Αιόλου πως είναι σήμερα ο κορμός και οι ρίζες πλατανιού, που φυτεύθηκε πριν λίγα χρόνια επί δημαρχίας Καψάνη.

Κι όλα αυτά, μετά από υποσχέσεις δέκα ετών και υπέρβαση του αρχικού προϋπολογισμού μόνο! κατά 500.000 ευρώ (περίπου) , που πλήρωσαν οι Φαληριώτες.

Advertisement

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s