Ομιλία Γ.Βασιλείου

»Αγαπητοί Φίλοι,

Φαληριώτισσες & Φαληριώτες,

Θα ήθελα καταρχάς να σας ευχαριστήσω όλους θερμά που ήρθατε απόψε στα εγκαίνια του εκλογικού μας κέντρου.

Του εκλογικού κέντρου της ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ «Μαζί για το Φάληρο», μιας πραγματικά αξιόλογης προσπάθειας  ανθρώπων που κατοικούν στο Παλαιό Φάληρο και προσπαθούν εδώ και χρόνια να προσφέρουν στα κοινά ανιδιοτελώς.

Η δημοτική μας κίνηση δεν έχει έρθει ουρανοκατέβατη για τις επερχόμενες εκλογές.

Κάποιοι από τους  ανθρώπους  που βρισκόμαστε εδώ, ασχολούμαστε με τα δημοτικά στο Παλαιό Φάληρο για πολλά χρόνια, όμως και νέοι άνθρωποι με γνώσεις, όρεξη και αγάπη για την πόλη μας είναι μαζί μας, έτσι ώστε η γνώση του χθες να γίνει ευθύνη για το αύριο.

Σήμερα όλοι μαζί ,ξεκινάμε για τις δύο τελευταίες εβδομάδες πριν τις εκλογές ,με στόχο να πραγματοποιήσουμε τη μεγάλη ανατροπή.

Μια ανατροπή ουσιαστική, που μπορεί να αποτελέσει την αρχή για μια σειρά από αλλαγές στο δημοτικό κατεστημένο.

Δεν θέλουμε μετά τις εκλογές να είμαστε απλά παρόντες στις εξελίξεις.

Θέλουμε να είμαστε η Δημοτική δύναμη που με την παρουσία της στα κοινά, θα καθορίζει τις εξελίξεις από εδώ και στο εξής.

Είμαστε εδώ, γιατί θέλουμε να δώσουμε μια άλλη φυσιογνωμία στο Δήμο μας. Με μια δημοτική αρχή αξιόπιστη, ικανή και αποτελεσματική, που θα έχει επίκεντρο ΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ.

Φωνάζουμε  σε όλους τους τόνους ότι μας αξίζει ένας καλύτερος Δήμος.

Ένας Δήμος που δεν θα αρκείται σε «έργα βιτρίνας» και στο «φαίνεσθαι».

Ένας Δήμος με έργα και πράξεις ουσίας που θα αγγίζουν τον άνθρωπο και την καθημερινότητά του.

Ένας Δήμος που θα σέβεται τον άνθρωπο και το φυσικό περιβάλλον.

Ένας Δήμος ζωντανός, δίπλα στους πολίτες του, να δημιουργεί και να εξελίσσεται.

Ονειρευόμαστε Το Παλαιό  Φάληρο ως Δημιουργική, Σύγχρονη Πόλη με ολοκληρωμένα έργα υποδομών, περιβαλλοντική αναβάθμιση, που θα αποτελεί φορέα κοινωνικής στήριξης, οικονομικής ανάπτυξης και πολιτιστικής έκφρασης.

 

Θα ξεκινήσω από τους βασικούς άξονες του προγράμματός μας.

Και εδώ θα ήθελα να τονίσω ότι με λύπη έχουμε παρατηρήσει ότι καμία από τις δημοτικές κινήσεις, ούτε καν η απερχόμενη δημοτική αρχή,  δεν έχει έγκαιρα δημοσιευμένο πρόγραμμα για το Δήμο για τη πενταετία που ακολουθεί.

Το πρόγραμμά μας, το οποίο θα ήθελα όλοι να πάρετε απόψε και να διαβάσετε, αποτελείται από τρεις βασικές ενότητες:

Α. Δήμος-Πολίτης-Άνθρωπος

Β. Καθαριότητα & Περιβαλλοντική Ανάπτυξη

Γ. Αστικές Αναπλάσεις και Ολοκληρωμένα Έργα Υποδομών

Ο Πολιτισμός και η Παιδεία αποτελούν τους κατευθυντήριους άξονες του προγράμματός μας, γιατί θεωρούμε ότι αποτελούν τη ραχοκοκαλιά μιας σύγχρονης και ΑΝΘΡΩΠΙΝΗΣ πόλης αλλά και ανθρώπινη έκφραση και δημιουργία.

Ο πολιτισμός και η παιδεία διαμορφώνουν το χαρακτήρα και την εξέλιξη της κοινωνίας και δίνουν πραγματικά εφόδια στους πολίτες για να πάρουν τη ζωή στα χέρια τους και να δημιουργήσουν την πόλη που αυτοί θέλουν.

Έτσι θα επιδιώξουμε:

  • Ανοικτή και ουσιαστική συμμετοχή των τοπικών κοινωνιών στα Δημοτικά θέματα.
  • Αποδοτική διαχείριση των οικονομικών του Δήμου, αποτελεσματική εξυπηρέτηση των συμπολιτών μας, διαφάνεια σε κάθε έργο που αναλαμβάνει ο Δήμος.
  •  Αρωγή των ευπαθών κοινωνικών ομάδων που πλήττονται από ανεργία και μείωση των εισοδημάτων τους και βιώνουν τον κοινωνικό αποκλεισμό. Ο δήμος πρέπει να δείξει το κοινωνικό του πρόσωπο με την ουσιαστική λειτουργία προγραμμάτων

υγείας για όλους,

βοήθειας στο σπίτι,

συμβουλευτικών σταθμών για νέους και οικογένειες, βρεφονηπιακών σταθμών,

δωρεάν άθλησης στις αθλητικές εγκαταστάσεις του δήμου,

κοινωνικού παντοπωλείου,

κοινωνικού φαρμακείου,

ενισχυτικών μαθημάτων αλληλεγγύηςγιατους οικονομικά αδύναμους μαθητές των σχολείων της πόλης μας,

φροντίδας των ηλικιωμένων συμπολιτών μας.

  • Αξιοποίηση και ανακαίνιση των πολιτιστικών κέντρων του δήμου σε κάθε γειτονιά του Φαλήρου

όπου και θα αποτελούν το επίκεντρο των καθημερινών δράσεων πολιτισμού.

  • Ακόμα και τα σχολεία της πόλης μας πρέπει να τα φροντίσουμε. Καμιά συνένωση σχολείων του Δήμου μας, κανείς μαθητής σε σχολεία γειτονικών δήμων, πρόγραμμα σίτισης μαθητών τακτική συντήρηση των σχολικών κτιρίων και κυρίως με κάθε τρόπο πρέπει να πετύχουμε την ενίσχυση της κεντρικής υποχρηματοδότησης των σχολείων  από το δήμο.

Τα σχολεία πρέπει να γίνουν ανοικτοί πόλοι έλξης της κοινωνίας.  

  • Ιδιαίτερη σημασία έχει για εμάς, η μελέτη, ο σχεδιασμός και η υλοποίηση  ενός καλαίσθητου χώρου στο Μπάτη που θα αποτελέσει την καρδιά ενός θεματικού καλοκαιρινού φεστιβάλ με θέα το Φαληρικό όρμο και θα αναδεικνύει την πολιτισμική κληρονομιά της πόλης μας.
  • Ανάδειξη και Προστασία των Φυσικών Αξόνων της Πόλης μας όπως είναι η Παραλία και το Ρέμα Πικροδάφνης.

Ειδικά για το Ρέμα Πικροδάφνης , θα πρέπει να σας πω ότι θα κάνουμε  συνεχείς και συντονισμένες ενέργειες ώστε πολύ σύντομα να ξεκινήσει το έργο ανάπλασης της παραρεμάτιας ζώνης όπως η Περιφέρεια το  είχε εξαγγείλει και παρόλα αυτά τίποτε δεν έχει γίνει ακόμα.

Αποτελεί ακόμα προτεραιότητά μας να ξεκινήσουν προσπάθειες:

άμεσων και συνεχών δράσεων καθαρισμού,

αλλά και έγκαιρων, ετήσιων ψεκασμών, για την αντιμετώπιση των μολυσμένων κουνουπιών που αποτελούν ιδιαίτερο πρόβλημα της περιοχής μας.

 

 

Στο Δήμο Παλαιού Φαλήρου είναι αλήθεια, ότι οικονομικά βρισκόμαστε σε ένα σχετικά καλό επίπεδο σε σχέση με άλλους όμορους Δήμους.

Αυτό βέβαια δεν οφείλεται στην απερχόμενη δημοτική αρχή, οφείλεται σε μια σειρά από αδιαμφισβήτητα γεγονότα τα οποία καταρρίπτουν όλους τους σύγχρονους μύθους που έχουν δημιουργηθεί από τον απερχόμενο Δήμαρχο.

Ο κ. Χατζηδάκης αναφέρει στο πρόγραμμά του ότι παρέλαβε έλλειμμα 3,8 εκ. ευρώ, χωρίς να εξηγεί πως το έλλειμμα είχε δημιουργηθεί . Όπως έχουμε κατ’ επανάληψη αναφέρει στα Δημοτικά Συμβούλια το έλλειμμα οφείλεται στην  αγορά καινούργιου στόλου καθαριότητας χωρίς τη χρήση δανείου, αλλά και στο τότε πάγωμα των δημοτικών τελών για τέσσερα χρόνια.

Η μετατροπή του παραπάνω ελλείμματος σε περίσσευμα κατά την πρώτη περίοδο δημαρχίας Χατζηδάκη οφειλόταν κυρίως στην αύξηση των δημοτικών τελών που έκανε από 50-65 % σε σπίτια και καταστήματα.

Για το ταμειακό υπόλοιπο των 7 εκ. ευρώ που έχει ο δήμος είναι χρήσιμο να πάρουμε υπόψη μας ότι αφ’ ενός ο δήμος χρωστά περίπου 3 εκ. ευρώ από το δάνειο αγοράς του κτιρίου του Φλοίσβου το 2005

και αφετέρου μέχρι 1 εκ. ευρώ είναι τα χρήματα που μπορεί να προκύψουν από δικαστικές εκκρεμότητες.

Άρα το πραγματικό πλεόνασμα είναι μικρότερο και προέρχεται από τη μείωση των μισθών των δημοτικών υπαλλήλων λόγω μνημονίου.

Όμως ακόμα και εδώ έχουμε σημαντική διαφωνία.

 

Αναρωτιέμαι, τα πλεονάσματα του δήμου υπάρχουν για να διαφημίζεται ο κ. Χατζηδάκης ή για χρησιμοποιηθεί ένα μέρος τους προς όφελος των δημοτών;

Στο πρόγραμμά μας αναφέρουμε τρόπους σωστής διαχείρισή τους σε κοινωνικές παροχές των συμπολιτών μας που έχουν πραγματική ανάγκη στη δύσκολη οικονομική κατάσταση που βρίσκεται η χώρα μας.

 

Αναφέρθηκα πριν λίγο στο κτίριο του Φλοίσβου, τοιστορικό, διατηρητέο κτίριο, σημείο αναφοράς και σήμα κατατεθέν για την πόλη μας, ιδιοκτησία του Δήμου Π. Φαλήρου από το 2005 (μάλιστα το τίμημα της αγοράς του ήταν ιδιαίτερα υψηλό) . Αναρωτιέμαι μήπως με τα ίδια χρήματα έπρεπε να αγοράσουμε γη για να χρησιμοποιηθεί  για κατασκευή βρεφονηπιακών -παιδικών σταθμών και Δημοτικό πάρκιν;

Σήμερα ο Φλοίσβος  λειτουργεί ως Πολιτιστικό Κέντρο- Δημοτική Πινακοθήκη.

Το κτίριο εξωτερικά καθώς και ο χώρος που το περιβάλλει, μόνο με πολιτιστικό κέντρο δεν μοιάζει. Λείπει η καλαισθησία και…ο πολιτισμός. Και το κυριότερο απουσιάζει  » η αυθεντική του εικόνα», καθώς στο πέρασμα των χρόνων έχει υποστεί πολλές αλλοιώσεις εξωτερικά και εσωτερικά.

Μήπως ο δήμος πρέπει να κάνει κάτι γι’ αυτό;

Και όπως είχα επισημάνει σε παλαιότερο δημοτικό συμβούλιο είναι το κτίριο με τη σημερινή του μορφή κατάλληλο για τη χρήση του; Στο τελευταίο βέβαια δεν έχω πάρει ακόμα απάντηση.

Εμείς λέμε ότι ακόμα και σήμερα σε οικονομικά δύσκολες στιγμές, οι εργασίες συντήρησης και αποκατάστασης του κτιρίου ΤΟΥ ΦΛΟΙΣΒΟΥ αποτελούν προτεραιότητά μας ώστε

να αναδείξουμε  ΤΟ ΦΛΟΙΣΒΟ ως το αυθεντικό στολίδι της Πόλης μας, κληρονομιά δική μας και των παιδιών μας.

Θα ήθελα ακόμα να αναφερθώ στα διάφορα έργα που υλοποιήθηκαν ή βρίσκονται σε εξέλιξη στο παραλιακό μέτωπο. Τα περισσότερα (μαρίνα Φλοίσβου, παιδότοπος Φλοίσβου, ανακαίνιση ΔΑΚ, κλειστό γήπεδο μπάσκετ) είναι έργα που έγιναν ή γίνονται με χρήματα των ιδιωτών και της περιφέρειας.

Εδώ θα πρέπει να σας τονίσω ότι τα έργα αυτά αφορούν μόνο μια από τις περιοχές του Φαλήρου, την παραλία. Οι γειτονιές της Αμφιθέας, της Αγίας Βαρβάρας, της Κοψαχείλα έχουν μείνει παραγκωνισμένες και έχετε απόλυτο δίκαιο να διαμαρτύρεστε όσοι κατοικείται εκεί. Οι γειτονιές του Φαλήρου πρέπει να ζωντανέψουν!

Εκεί πρέπει να γίνουν έργα ουσίας που θα βοηθήσουν την καθημερινότητα των συμπολιτών μας. Σας ζητούμε να ακούσουμε τη φωνή σας και να είστε σίγουροι ότι θα βοηθήσουμε. Υπάρχει θέληση και διάθεση.

 

Τέλος θα πρέπει  για άλλη μια φορά να πούμε ότι ο κ. Χατζηδάκης για περισσότερο από ένα χρόνο παραπλανούσε τους συμπολίτες μας αλλά και τα ΜΜΕ ότι δήθεν βραβεύτηκε ως ο καλύτερος δήμαρχος της Ευρώπης. Στην πραγματικότητα, ο κ. Χατζηδάκης ήταν πέμπτος φιναλίστ των βραβείων «LocalLeaderoftheyear» που έχει θεσπίσει η Συμμαχία των Φιλελεύθερων της Ευρώπης – αποτελούν το 10% στο Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο- και τα βραβεία αυτά απονέμονται από τους Φιλελεύθερους σε Φιλελεύθερους σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο.

Και ενώ ο κ. Χατζηδάκης φαίνεται να αγαπά πολύ τα ΜΜΕ εμφανιζόμενος συνεχώς στα κανάλια και προβάλλοντας τον εαυτό του και το έργο του δεν έχει την ίδια αγάπη στον τοπικό τύπο. Είναι γνωστές οι διαμάχες του με τοπικούς εκδότες και έτσι σήμερα στο Παλαιό Φάληρο είναι ελάχιστες οι τοπικές εφημερίδες που κυκλοφορούν.

Ήρθε επιτέλους η ώρα να τολμήσουμε την έκδοση μιας δημοτικής εφημερίδας ως τόπο συνάντησης των ιδεών και των δράσεων των δημοτών μας αλλά και ως χώρο δημιουργικής κριτικής του έργου της Δημοτικής αρχής.

 

Ο Δήμος μας είναι ένας δήμος με ιστορία και με πολιτισμό.

Και αυτόν τον πολιτισμό πρέπει να αναδείξουμε με κάθε τρόπο.

Για να πάει η πόλη μας , το Παλαιό Φάληρο μπροστά.

Έχουμε ένα όραμα. Να δημιουργήσουμε το Παλαιό Φάληρο της ανθρωπιάς και της αλληλεγγύης.

Νοιάζομαι για το Φάληρο και τις γειτονιές του

για την καθαριότητα της πόλης μου

για τη φροντίδα των σχολείων και των μαθητών της πόλης μου

για το πράσινο και το περιβάλλον

για τα αδέσποτα ζώα

Νοιάζομαι για  Δημόσιους  χώρους  προσβάσιμους σε όλους .Πρέπει επιτέλους να σχεδιάσουμε τη δημιουργία

ενός δικτύου ποδηλατοδρόμου με το οποίο θα συνδέονται οι γειτονιές με την παραλία.

 

 

Για να μην σας κουράσω άλλο, τελειώνοντας πρέπει να σας πω ότι:

Σε δύο εβδομάδες, δεν υπάρχει άλλη λύση για τον πολίτη του Παλαιού Φαλήρου από το να εμπιστευτεί την ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ «Μαζί για το Φάληρο».

Και αυτό γιατί:

Από τη μια έχει την επιλογή της  κατεστημένης  απερχόμενης δημοτικής αρχής, η οποία έχει διοικήσει το Δήμο τα τελευταία 12 χρόνια παράγοντας έργα βιτρίνας και επικοινωνιακές πολιτικές και έχοντας ξεχάσει το μεγαλύτερο κομμάτι του Παλαιού Φαλήρου όπως έχει ξεχάσει και τον μέσο Δημότη.

Από την άλλη, υπάρχουν ακραίες πολιτικές προτάσεις, κομματικά κατευθυνόμενες, με κανένα ενδιαφέρον για το Παλαιό Φάληρο και τους πολίτες του, αλλά με μοναδικό στόχο να εξυπηρετήσουν κομματικούς σκοπούς σε επίπεδο κεντρικής πολιτικής σκηνής.  Συγκεκριμένοι συνδυασμοί δεν  διστάζουν να παρουσιάζουν ψηφοδέλτια για το Δήμο μας στα οποία δεν συμμετέχουν καν συνδημότες μας και έχουν προχωρήσει σε μεταγραφές στελεχών από γειτονικούς και όχι μόνο Δήμους έτσι ώστε να καλύψουν τα απουσία πρότασης για τα δημοτικά κοινά.

 

Η μοναδική επιλογή, έτσι ώστε, άνθρωποι από το Παλαιό Φάληρο, που αποδεδειγμένα έχουν προσφέρει, έχουν τις γνώσεις, τη κατάρτιση και τη θέληση να λειτουργήσουν συνθετικά προς όφελος των συνδημοτών τους,

είναι η στήριξη στην ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ «Μαζί για το Φάληρο»

Έχοντας τη γνώση και την εμπειρία του χθες και θέλοντας να συνεχίσουμε τη προσφορά μας στα κοινά για το  αύριο,

είμαστε εδώ

και ζητάμε την στήριξη όλων σας

για να βγούμε δυνατότεροι από τις επερχόμενες εκλογές.

 

Η ιστορία γράφεται από τους παρόντες και εμείς θα είμαστε παρόντες για πολλά χρόνια ακόμα.»

 

 

 

 

 

Advertisement

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s