Ενημέρωση από το Δημοτικό Συμβούλιο της Πέμπτης 30 Απριλίου 2015

Το Δημοτικό Συμβούλιο ξεκίνησε  με την επίσκεψη μελών του Ναυτικού Ομίλου Αμφιθέας (ΝΟΑ).  Ο πρόεδρος και τα μέλη του Ομίλου ήθελαν να μας ενημερώσουν για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν αφού έχει διακοπεί η παροχή ρεύματος στις εγκαταστάσεις τους.

Το Δημοτικό Συμβούλιο ανταποκρίθηκε στις εκκλήσεις του ΝΟΑ και δεσμεύτηκε να βρεθεί σύντομα λύση.

Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου

Στη συνεδρίαση, το θέμα όμως που κυρίως συζητήθηκε, ήταν η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου της Κυβέρνησης (ΠΝΠ).  Ο Δήμαρχος  στην αρχική εισήγησή  του αναφέρθηκε στον  αιφνιδιασμό του γιατί  με μια Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου και χωρίς καμία πληροφόρηση, τα ταμειακά διαθέσιμα του Δήμου ζητήθηκε να τοποθετηθούν στην Τράπεζα της Ελλάδος. Αναφέρθηκε ακόμα στην άμεση αντίδραση της ΚΕΔΕ και ΠΕΔΕ, που έβγαλαν ανακοίνωση πως δε συμφωνούν και δε θα δώσουν τα χρήματα.

Μας ενημέρωσε τέλος ότι οι τελικές αποφάσεις θα παρθούν στο συνέδριο της ΚΕΔΕ στη Χαλκιδική σε λίγες μέρες.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, κ. Μερκουράκης, και

η Ριζοσπαστική Αριστερή Κίνηση Παλαιού Φαλήρου στήριξαν την ΠΝΠ της κυβέρνησης για τα ταμειακά διαθέσιμα του Δήμου.

Αντίθετη ήταν η υπόλοιπη Αντιπολίτευση για την ΠΝΠ ενώ ο κ. Πιτούλης απουσίαζε από το Δημοτικό Συμβούλιο.

Ο Γιώργος Βασιλείου αναφέρθηκε στην ΠΝΠ όχι με όρους πολιτικής, αλλά με όρους οικονομικού αποτελέσματος για το Δήμο Π. Φαλήρου. Σύμφωνα με έγγραφα της Διεύθυνσης Οικονομικών Υπηρεσιών του Δήμου, ο Δήμος Π. Φαλήρου από το έτος 2005 έως το έτος 2011 έχει εισπράξει από τόκους το ποσό των 753.295,75 €. Από την ημερομηνία υπογραφής της σύμβασης συνεργασίας του Δήμου με την Τράπεζα Πειραιώς (16-12-2011) η οποία ισχύει μέχρι 16-12-2015, τα έσοδα του Δήμου από τόκους ανέρχονται στο ποσό των 1.120.409,42€ με επιτόκιο 5,85% σταθερό για τέσσερα έτη. Αυτή είναι όμως η μισή αλήθεια και μόνο για  αυτή ο Δήμαρχος  μιλούσε όλη την περασμένη εβδομάδα σε ραδιοφωνικούς και τηλεοπτικούς  σταθμούς. Υπάρχει και το  δάνειο του Δήμου (με το οποίο χρηματοδοτήθηκε η αγορά του κτιρίου του «Φλοίσβου») ποσού 9.027.716,03 ελβετικών φράγκων (ή ισόποσο 5.642.322,52€) και για το οποίο έχει καταβληθεί από το 2007 μέχρι σήμερα ποσό 6.373.837,17€ ενώ υπολείπονται 2.081.128,30€. Αν αφαιρέσουμε τους τόκους που έχουν καταβληθεί και πάρουμε υπόψη μας την συναλλαγματική διαφορά υπάρχει το ποσό των  2.812.643€ προς διερεύνηση. Συγκρίνοντας  τα παραπάνω ποσά η Ανεξάρτητη Δημοτική Κίνηση «Μαζί για ΤΟ ΦΑΛΗΡΟ» έθεσε το θέμα της αποπληρωμής του δανείου μετά το αποτέλεσμα της διερεύνησης, όσο πιο σύντομα γίνεται.

Ο κ Χατζηδάκης ήταν αρνητικός σε αυτό το ενδεχόμενο καθώς το δάνειο αυτό είναι, σύμφωνα με τον Δήμαρχο, άτοκο κι άρα η συνολική αποπληρωμή του δε συμφέρει.

Ο Γιάννης Τριάντος αναφερόμενος στην ΠΝΠ είπε ότι αυτή είναι πολιτική πράξη και ότι η κριτική που γίνεται πρέπει να έχει πολιτικά χαρακτηριστικά. Αν μάλιστα η κυβέρνηση δεν συμφωνήσει με την Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει καμιά αξία, γιατί τα αποθεματικά των Δήμων θα λύσουν το πρόβλημα ρευστότητας για μικρό χρονικό διάστημα. Υπενθύμισε μάλιστα,  ότι στο προηγούμενο Δημοτικό Συμβούλιο είχε πει στον Δήμαρχο ότι: «μετά τα ασφαλιστικά ταμεία έρχεται η σειρά μας, γι’ αυτό να πας να ξοφλήσεις το υπόλοιπο του δανείου για το ΦΛΟΙΣΒΟ»  και το ίδιο επανέλαβε και προχθές.

Άλλα θέματα

Παρέμβαση του δημοτικού συμβούλου της ΡΑΚ  Γιάννη Μπίτσικα και προτάσεις  που έκανε για την ανάγκη δημιουργίας ποδηλατοδρόμων στο Π. Φάληρο. Η πρόταση αυτή μας βρίσκει απόλυτα σύμφωνους μια και αποτελεί πρόταση του προεκλογικού προγράμματος της παράταξής μας η δημιουργία δικτύου ποδηλατοδρόμου με το οποίο θα συνδέονται οι γειτονιές με την παραλία.

Στο τέλος, με προτροπή του Δημάρχου  έγινε η συζήτηση για τα προ ημερησίας θέματα.

Ο κ. Χατζηδάκης ζήτησε τη σύμφωνη γνώμη του Δημοτικού Συμβουλίου, για να πραγματοποιηθεί η δεύτερη έκθεση βιβλίου στην περιοχή της Μαρίνας, από την ένωση εκδοτών. Η πρόταση πέρασε με απόλυτη πλειοψηφία των Δημοτικών Συμβούλων, ενώ

ο κ. Μερκουράκης, έθεσε το ζήτημα της ενίσχυσης και της παρακίνησης των τοπικών εμπόρων, για να μπορέσουν να πραγματοποιήσουν τη δική τους έκθεση βιβλίου, η οποία θα επιτρέπει και στα τοπικά καταστήματα να διαφημιστούν και να έχουν κέρδος και στους Φαληριώτες, να γνωριστούν με τους ντόπιους καταστηματάρχες.

Η κ. Σύριγγα αναφέρθηκε στην αλλαγή των πεζοδρομίων της  πλατείας Ντάβαρη ,πράξη που προκάλεσε την απορία και την αγανάκτηση πολλών κατοίκων, ενώ  σχολίασε πως πολύ πρόσφατα  είχαν αλλάξει τα πεζοδρόμια και γιατί πρέπει να ξανά αλλάξουν.

Σε τέσσερα θέματα αναφέρθηκε ο Γιώργος Βασιλείου:

  • Ενημέρωσε το Δημοτικό Συμβούλιο για κενό οικόπεδο στο κεντρικό Φάληρο, όπως του είχε ζητήσει ο κ. Χατζηδάκης σε προηγούμενο συμβούλιο, για να χρησιμοποιηθεί για κατασκευή Δημοτικού πάρκινγκ. Το οικόπεδο είναι 1000τμ αξίας 1.200.000€ περίπου.
  • Ζήτησε ενημέρωση για την αντιδικία του ξενοδοχείου «Ποσειδών» με το δημότη κ. Ράπτη αναφορικά με την επέκταση τραπεζοκαθισμάτων στην παραλία. Ο Δήμαρχος απάντησε ότι το θέμα έχει δοθεί προς διερεύνηση στην Νομική Υπηρεσία του Δήμου
  • Ζήτησε ενημέρωση για τις ενέργειες που έκανε ο Δήμος, αλλά και για το στάδιο που βρίσκεται η αποκατάσταση του τμήματος της οδού Ηπείρου μετά την κατολίσθηση από έντονη βροχόπτωση και επισήμανε την επικινδυνότητα του συμβάντος. Ο Δήμαρχος απάντησε ότι έχει στείλει δυο επιστολές στην Περιφέρεια Αττικής για να διευθετήσει το θέμα.
  • Ζήτησε ενημέρωση για τις ενέργειες που έχει δρομολογήσει ο Δήμος για το λιμανάκι με τις βάρκες στην παραλία που έχει κλείσει και αποτελεί χώρο σκουπιδιών και λιμναζόντων υδάτων. Και εδώ ο Δήμαρχος απάντησε ότι υπάρχει νομικό θέμα και δεν μπορεί να κάνει τίποτα.

Τέλος  έγινε πρόταση από τον κ. Γιάννη  Φρέρη ,εκπρόσωπο της κίνησης «ΦΑΛΗΡΟ – ΑΛΛΗ ΠΟΛΗ»  να μετονομαστεί ένας δρόμος της πόλης μας , σε οδό «Λάκη Σάντα». Απαντώντας, ο Δήμαρχος ανέφερε ότι είναι πολλές οι διαδικαστικές δυσκολίες για την υλοποίηση μιας τέτοιας πρότασης, αλλά επιφυλάχθηκε να ζητήσει καταρχάς τη γνώμη της οικογένειας του θανόντος.

Advertisement

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s